Юристът коментира случая "Негован" и зверското престъпление срещу дете в Сотиря

Съкратен процес при жестоки убийства не трябва да има. Това заяви в студиото на „Събуди се" адвокат Марин Марковски. По думите му, когато става дума за тежки престъпления - като  убийството на 7-годишната Криси в Сотиря или случая „Негован”, обвиняемите не трябва да имат право да се възползват от съкратената процедура, която предлага законът.

„Има два вида съкратено следствие. При единия признаваш фактите и получаваш облекчения, а при другия само признаваш доказателствата на следствието. В първия случай признаваш доказателствата и съдът определя присъдата, без тя да намалява. Вторият вид е признаване на фактите, записани в обвинителния акт”, поясни Марковски.

Нови разкрития за извършителите на двойното убийство край Негован

Той коментира и жестокото убийство на възрастно семейство, чиито трупове бяха разчленени, натъпкани в бидони и захвърлени във водоем край Негован.

„В случая не става въпрос дали трябва или не трябва съкратено производство. На извършителите не бива да им се дава това право, по мое разбиране. Обаче те го имат. Законът не може да се върне назад. Но при този тип убийства съкратеното съдебно следствие не трябва да се допуска”, допълни Марковски.

Единият от нападателите на детето в Сотиря – заловен след бягство

Той коментира и това кой от двамата арестувани за зверското престъпление - физическият извършител Пламен Шляпашки или помагачът му Георги Нанчев, ще получи по-тежко наказание.

„Този, който стреля е този, който е отнел живот. Единият е признал, че е убил, а другият - че е разфасовал телата. Ако полицията събере доказателства, че двамата са се разбрали предварително кой какво да направи, нарязалият труповете става помагач и носи наказателна отговорност, наравно с извършителя”, обобщи адвокатът.

Целия разговор гледайте във видеото най-горе. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.