Първият учебен ден е белязан с протест пред МОН

Започна новата учебна година. Тя беше открита с официални тържества в над 2 400 училища в страната. Учениците, които ще прекрачат прага на учебните заведения са близо 700 000, от които 60 000 са само първокласниците.

 

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ОТКРИВАНЕТО НА УЧЕБНАТА ГОДИНА

В осем училища в страната днес не прозвуча първият звънец. Причината са мащабни ремонти на сградите. Учениците обаче влязоха в клас в сградите на други училища.

Едни от най-необикновените училищни сгради в света (ГАЛЕРИЯ)

Тази година стотици родители и учители се обединиха в кампанията “без букети в първия учебен ден”. Идеята на инициативата е парите, с които ще бъдат закупени цветя за преподавателите, да отидат за лечението на болни деца. Сред градовете, включили се в благотворителната кауза са Пловдив, Варна, Враца и Казанлък.

Президентът Румен Радев поздрави учениците от двора на столичното 18-то училище.  

"Бъдете любознателни и не се огъвайте пред препятствията, а ги използвайте като тръмплин за бъдещи успехи. Каквото и да правите, нека бъде с мисъл за България", призова президентът. 

С пост в социалните мрежи премиерът заяви, че децата и учителите са най-важни и затова се инвестира в  по-модерни училища.

"Нямаме класна стая без WIFI в България. Навсякъде има интернет и може би в това отношение сме на първите места в Европа", констатира премиерът. 

60 000 първокласници ще прекрачат прага на училището тази година

Първият учебен ден преминава и под знака на протестите. Организиран е протест пред сградата на просветното ведомство. Недоволството е породено от новите промени, според които педагозите ще трябва да посещават по домовете отсъстващите ученици.

Красимир Вълчев: Нямаме учителски протест, акцията е политическа

„Нямаме учителски протест, това са групи, които протестираха срещу Стратегията за детето - няколко учители, които никога не са ходили на обходи. Много жалко, че това беше подкрепено от опозицията, което прави акцията и политическа”, заяви в предаването „Здравей, България” образователният министър Красимир Вълчев.

„Необходими са усилия. Имаме няколко изтървани поколения. Нямаме право да бъдем съучастници на поредното поколение неграмотни. Затова направихме механизма, който е базиран на обща работа на институциите”, допълни Вълчев.

Министърът участва в официалната церемония по откриването на новата учебна година в Първа английска езикова гимназия.

От просветното ведомство увериха, че въпреки кризата за учители по математика, химия, физика и информатика, всички свободни места са вече запълнени и няма да останат ученици без преподавател.

Новата учебна година започва с промени. Нови учебници и нови учебни програми влизат в сила за учениците от 4-ти и 10-ти клас.

Промяна има и в изпитите на четвъртокласниците в края на годината. От тях отпадат тези по "Човекът и природата" и "Човекът и обществото". Остават само тестовете по български и математика.

За първи път се въвежда и външно оценяване за учениците от 10-ти клас. Изпитите за тях ще са по български и по математика, а тестът по дигитални компетентности ще е по желание.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.