Новият шеф на МВФ смята, че търговските спорове и Брекзит са само част от буреносните облаци

Да поправи покрива, преди да удари бурята – това обеща новият шеф на МВФ Кристалина Георгиев в интервю за „Уолстрийт джърнъл”, предаде БНР.

В първото си интервю откакто пое поста Георгиева заявява, че опитът ѝ да се вижда с хора, изправени пред недостиг на храна и широко разпространена бедност, причинени от лоши политики, са затвърдили нейния ангажимент за икономическа строгост.

От „Уолстрийт джърнъл” припомнят, че Георгиева е първият лидер на фонда, преживял една от строгите програми на водещата институция за икономическо адаптиране. И пишат, че родината ѝ България премина през болезнен преход от социализъм към пазарна икономика през 90-те години на миналия век в условията на нарастващ дълг и безработица, които сринаха финансова система на страната и доведоха до висока инфлация. Тогава МВФ помогна на икономиката на България, като предостави крайно необходими заеми в замяна на трудни политически реформи, включително свиване на публичния сектор, приватизация на държавни предприятия и отказа от държавни субсидии.

Кристалина Георгиева встъпва в длъжност в МВФ

Българският опит като мотивация за кариера в международни институции

Пред вестника Георгиева заявява, че именно този опит я накарал да продължи кариерата си в международни институции като Световната банка и Европейската комисия, тъй като категорично вярва, че те могат да подобрят живота на обикновените хора. Сега тя е решена да демонстрира това и начело на МВФ.

„Във времена, когато има повече скептицизъм към нашата работа, най-добрият начин международните организации да докажат, че мултилатерализмът работи, е чрез неговото постигане“.

Българският икономист е прекарала по-голямата част от вторник (1 октомври), преглеждайки текущите кредитни програми на МВФ, за да определи дали се нуждаят от корекция, тъй като икономическият растеж се забавя.

ХОРО В СВЕТОВНАТА БАНКА: Изпратиха Кристалина Георгиева с българска музика и танци (ВИДЕО)

„Ние осъзнаваме, че глобалната икономика продължава да разочарова. Непредсказуемостта на търговските спорове, колебливостта на капиталовите потоци, Brexit, конфликтите и природните бедствия са в състояние да причинят големи икономически разрушения“, отбеляза Кристалина Георгиева.

Тя също така отбеляза неотдавнашната атака срещу саудитските петролни съоръжения и последвалият скок на цените на петрола като пример за опасната нестабилност, заплашваща света.

Публични инвестиции в подкрепа на икономическия растеж

Подобно на своя предшественик - Кристин Лагард, и Кристалина Георгиева предупреждава държавите да действат сега и да предоставят публични инвестиции, подкрепящи икономическия растеж, както и осъществяване на структурни промени, преди икономическите условия да се влошат допълнително.

„Кристин Лагард би казала, когато слънцето грее е моментът да оправим покрива“, заявява Георгиева, цитирайки своята предшественичка и добавя:

„Идвам в момент, когато вече има облаци и случайни дъждовни капки и моето послание е, че няма повече възможност да отлагате поправянето покрива“.

Г-жа Георгиева заявява, че МВФ под нейното ръководство ще се съсредоточи повече върху проблемите на неравенството, корупцията и климата, както и върху ефектите от бързите технологични промени.

БЪЛГАРКА НАЧЕЛО НА МВФ: Кристалина Георгиева е новият управляващ директор на Фонда (ОБЗОР)

Електроавтомобил – пример за борбата с климатичните промени

„Уолстрийт джърнъл“ напомня, че нейният докторат е съдържал тези за политиката за опазване на околната среда в САЩ, а сега  Георгиева е съпредседател на инициатива на високо равнище за политиките за изменение на климата заедно с Бан Ки-мун, бившият ръководител на Организацията на обединените нации, и с Бил Гейтс - технологичният милиардер, превърнал се във филантроп.

В тази връзка Кристалина Георгиева си закупи електрически автомобил с оглед на притеснения за изменението на климата. Днес тя кара червената си „Тесла“ на път за работа, взривявайки автомобила с рок музика преди нейни ключови срещи.

Г-жа Георгиева управлява собствената си социална медия, като тя публикува свои видеоклипове, облечена с тениска и суитчър като служител на Световната банка, или как води флашмоб на Международния ден на жените и йога сесии със своите служители като част от политиката ѝ за подобряване на благосъстоянието на работното място.

Лидерският ѝ стил насърчава лоялността

Бивши колеги казват, че нейният стил на лидерство насърчава лоялността, но тя също може да бъде твърда и директна. Според Джонатан Хил, член на Британската камара на лордовете, която работи с нея преди време в ЕК, посочва, че г-жа Георгиева "не може да бъде натискана от никой".

Робърт Зелик, бивш шеф на Световната банка, каза, че тя ще донесе в МВФ опита си на технократ, когато става въпроса за правене на сделки. „Кристалина има уменията, широчината на опита, глобалната мрежа, интелигентността и личният си подход, за да се превърне в изключително успешен лидер на МВФ в един предизвикателен и важен момент“, отбелязва той.

„Игра на шах“ със 189 опоненти

В предишната си работа като изпълнителен директор на Световната банка г-жа Георгиева успя да осигури увеличаване на банковия капитал с 13 милиарда долара - почти удвояване на активите на банката - след деликатни преговори със 189-те държави-акционерни и въпреки първоначалния скептицизъм на администрацията на Доналд Тръмп и на Конгреса на САЩ, припомня „Уолстрийт джърнъл”.

„Това беше като едновременна игра на шах със 189 опоненти - никой не вярваше, че ще проработи“, заяви Самир Сюлейманов, старши изпълнителен директор на Световната банка, който работеше при нейното управление.

Работила е по-усилено от всеки свой служител

„Уолстрийт джърнъл“ отбелязва, че по време на работата ѝ в Европейската комисия от 2014 до 2016 година, тя е отговаряла за над 33 000 европейски служители и за бюджет от 175 млрд. долара, при това в момента, когато Европа се бореше с множество извънредни ситуации като сътресенията около еврото, имиграционната криза и вота във  Великобритания за напускане на ЕС.

Тя винаги е работила по-усилено от всеки свой служител, според Елизабет Вернер, която беше шеф на кабинета на г-жа Георгиева в Европейската комисия. Г-жа Вернер заявява, че бившият ѝ шеф се ръководи от истинско убеждение, че международните организации могат да подобрят живота на обикновените хора, особено в развиващите се страни.

„Не обещавайте твърде много, но винаги постигайте много повече от това, което сте обещали - това е нейната мантра“, заявява за „Уолстрийт джърнъл“ Елизабет Вернер.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.