Пред какви предизвикателства е изправена?

Изборът на Кристалина Георгиева за управляващ директор на Международния валутен фонд създаде редица прецеденти. Георгиева е първият директор на Фонда от развиваща се икономика и едва втората жена, начело на организацията.

Бившият еврокомисар и бивш президент на Световната банка има репутация на прям човек, който защитава правата на жените и се бори срещу климатичните промени.

БЪЛГАРКА НАЧЕЛО НА МВФ: Какво не знаем за работата на институцията?

„Встъпвам в моята длъжност с пълното съзнание за предизвикателствата, пред които сме изправени”, заяви Кристалина Георгиева.

Големите предизвикателства пред новия директор на Международния валутен фонд са много - търговската война между Съединените щати и Китай, очаквания Brexit, високите дългове на държавите, опасенията за нова икономическа криза и рецесия.

Кристалина Георгиева: Готова съм да бъда подложена на изпитание

„Предупредителните сигнали мигат и трябва да сме готови! Незабавният ми приоритет ще бъде да помогнем на страните-членки да сведат до минимум риска от криза и да са подготвени за справяне със спадовете, ако настъпят”, заяви Георгиева.

Първата й задача начело на Фонда ще бъде да овладее финансовия крах на цяла една държава - Аржентина. Фондът ще отпусне на страната най-големия в историята заем - 57 милиарда долара. 

„Не трябва да губим визия за дългосрочните перспективи - да построим по-силни икономики, да подобрим живота на хората чрез добра фискална и структурна политика. И ние сме тук точно за това”, заяви Георгиева.

Предвид кариерата й в Световната банка и личния й опит, Кристалина Георгиева е особено добре запозната с финансовите проблеми в развиващите се икономики, пише авторитетният „Файненшъл Таймс”.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.