Сирийската армия тръгна на север срещу офанзивата на Турция

Ново развитие усложни ситуацията в Сирия. Кюрдските отради обявиха, че са сключили споразумение с правителствените сили на Башар Асад. Сирийската армия тръгна на север срещу офанзивата на Турция в населените с кюрди територии. Това създава риск от още по-голям конфликт и директен сблъсък между Сирия и Турция.

Ердоган приветства изтеглянето на 1000 американски войници от Северна Сирия

В потвърждение на обявеното от кюрдите, камиони със сирийски войници тръгнаха на север. Според информации от вътрешността на Сирия, частите на Асад са влезли в Манбидж, Ал Инса и дори в източния град Тел Тамер.

Директната намеса на Сирия идва, след като кюрдите бяха изоставени от досегашните си съюзници американците, които ги използваха в боевете срещу ИДИЛ. Техен командир каза, че няма доверие на Асад и руснаците, но нямат избор пред офанзивата на Турция. Новият съюз предизвиква нови притеснения за разрастване  на конфликта в директен сблъсък между Турция и Сирия.

Сирийските войски с офанзива на север, контраатакуват Турция

Президентът на Турция обяви, че сделката между кюрдите и режима в Дамаск не променя нищо и офанзивата в Североизточна Сирия ще продължи по план.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.