Причината е цялостното състояние на футбола у нас

След съкрушителна загуба за футболните ни национали от 0:6 срещу Англия - искане за оставка на шефа на БФС Борислав Михайлов. Правителството прекратява всякакви отношенията с футболния съюз, включително и финансови. Освен загубата, друга от причите са расистките прояви по време на срещата.

 

Видео: БГНЕС

Часове след мача между спортният министър беше извикан спешно от премиера Борисов. "Премиерът разпореди от днес нататък да преустановим всякакви отношения с БФС, включително и финансови до подаването на оставка на председателя Борислав Михайлов". Това заяви на брифинг в Министерския съвет министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ВЧЕРАШНИЯ МАЧ 

Снимка: Олег Попов, NOVA

Прекъснаха два пъти мача България – Англия заради расистки скандирания (ВИДЕО+СНИМКИ)

„През последните 4 години правителството направи изключително много за развитието на българския футбол. Построиха се много терени на стадиони, много помощни терени, осветления. Даваха се средства за развитие на детско-юношеските  школи”, коментира той. 

Снимка: Булфото

По думите му искането за оставка не е заради нарушения на правилата на УЕФА, а заради цялостното състояние на българския футбол. То идва след вчерашните прояви на расизъм по време на мача България - Англия от квалификациите за европейското първенство. 

На стадиона се оказа, че загубата с 0:6 е само част от проблемите на националния на отбор. другият е протоколът на УЕФА за расизъм. За NOVA от полицията потвърдиха, че знаят кои са обиждали на расистка основа.  “На този етап само сме установили такива лица, продължават действия по доказването на това”, каза Радослав Стойнев  от „Охранителна полиция”.

Пресата в Англия обаче вече издаде присъди. „отвратително”, „срам за София”, „неудачници”, „изхвърлете ги,  „жалки” и „окаяни” . това са само част от заглавията в днешните издания, но всички те са в един дух – категорично осъждане на расизма. „Чух обиди, че съм маймуна още преди да съм излязъл на стадиона за разрявка, случваше се и по време на мача. Но все пак ми се струва, че не трябва да категоризираме цялата държава, а че става дума за едно малцинство. Надявам се, че останалите са по-добри”, каза Тайрън Мингс, защитник на националния отбор на Англия.

„Няколко пъти ходих, говорих със стюардите от В сектор, ако могат да предупредят феновете, да не се стига до такива ексцесии накрая, защото всички страдаме накрая”,  заяви капитанът на националния ни отбор.

„Ако трябва да бъда честен, мисля, че публиката днес се е държала много добре днес, не е имало никакви обиди, може би те малко преиграха в това отношение”, коментира вратарят Пламен Илиев.

„Нещо, което е на местно ниво а Англия, е пренесено тук след изпиването на определен брой бири или каквото е там друго”, коментира Борислав Борисов,  спортен журналист в NOVA

Президентът на българския футболен съюз Борислав Михайлов и спортният министър красен Кралев си тръгнаха от стадиона преди края на мача. A след срещата при президента Бойко Борисов заяви, че е започнала ревизия на всички средства, които държавата е дала до този момент за футбола.

"Страшно преекспонираха нещата. Няколко олигофрени действително имаше, които даваха хитлеристки знаци, фланелката с "no respect" и т.н. Публиката си беше прекрасна. Ние не коментираме изстъпленията на английските хулигани из София и не даваме оценка на Великобритания, че това е цветът на английската нация, така че да бъдат малко по смирени изказванията си, когато става въпрос за България.", заяви премиерът, който подчерта, че България и най-толерантната държава и че реакцията към хората, причинили това е мигновена. 

"Не искам по никакъв начин правителството в лицето на спортното министерство да бъде ангажирано с този председател на футболния съюз, категоричен бе премиерът, който припомни, че са дадени огромни суми за осветление, настилки и ремонти на стадионите ни", каза още Борисов.

Снимка: Олег Попов, NOVA

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.