Междувременно в Североизточна Сирия операцията на турските войски продължава

Турция отказва на Съединените щати да спре огъня в Сирия. Президентът Реджеп Ердоган се закани, че офанзивата на турската армия ще продължи.

Вицепрезидентът Майк Пенс и държавният секретар Майк Помпео отиват в Турция за среща с Ердоган, но той не иска да ги приеме.

Ердоган: Всички терористи да хвърлят оръжието до вечерта

Реджеп Ердоган заплаши, че няма да приеме Пенс и Помпео. Турският президент каза, че когато американския му колега Доналд Тръмп дойде, ще се срещне с него, а вицепрезидента и държавния секретар можели да се видят с турските си колеги на същите постове. Американците настояват, че очакват лична среща с Ердоган.

„На моето пътуване до Съединените щати се прави повторна оценка. Ще видим какво ще кажат американките делегации, които ще дойдат тук. Аргументите и разговорите в техния Конгрес за мен, моето семейство и министрите на Турция бяха голямо неуважение към нашата страна”, коментира президент на Турция Реджеп Ердоган.

Заради офанзивата в Сирия: САЩ налагат санкции на Турция

След като във вторник обявиха санкции срещу трима министри, американците нанесоха и още удар на Турция. Прокурори повдигнаха обвинения на турската Халкбанк за незаконни сделки с Иран. От Вашингтон се заканват, че ако Турция не се подчини на искането им за спиране на огъня в Сирия, икономическите им проблеми само ще се увеличават.

„Това е още един израз на тяхното отношение. Разследването срещу Халкбанк беше прекратено. Сега правят тази изключително грозна постъпка на прокурорите от Ню Йорк. Ще преценим как да им отговорим”, допълни Ердоган.

Междувременно в Североизточна Сирия операцията на турските войски продължава. Засега тя се развива в централната част на белязания им в плановете 400-километров коридор и не е достигнала градовете, в които влязоха войски на Сирия и Русия.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook