Разкрити са увреждания в артериите на мумиите поради натрупване на холестерол

Сърдечно-съдовите заболявания вероятно са били по-чести в древни времена и датират от много по-рано, отколкото се смяташе досега, сочи американско проучване върху мумии на 4 000 години, предаде БГНЕС.

Група учени изследва пет мумии на мъже и жени, починали на възраст между 18 и 60 години. Мумиите са датирани от 2000 г. пр. н.е. до 1000 сл.н.е. 

Учени посочват пет причини за развиване на рак на гърдата

Учените използвали инфрачервена спектроскопия, за да установят специфични лезии в артериите на мумиите и да сканират малки участъци от артерии, "които били дълги само няколко сантиметра", каза Маджид. 

"Гледам модела на сърдечните заболявания сред населението повече от 20 години. С течение на времето въпросът, който ми дойде на ум, беше: болест на днешния ден ли е или е някакъв процес, присъщ на хората, независимо от съвременния живот?", допълва Маджид.

Есен без настинка: Полезни съвети

Откритията на изследователския екип показват, че моделите, които са открили в мумиите под микроскоп, са много сходни с тези в съвременната епоха. Натрупванията на холестерол по стените на артериите са "механизмът за заздравяване на рани в организма, който се е объркал", пояснява ученият и обяснява, че "множество травми", като инфекции или излагане на дим, увреждат вътрешната лигавица на артериите. Естественият лечебен отговор на организма може да доведе до натрупване на бели кръвни клетки, което от своя страна пък може да доведе до натрупване на холестерол. Това натрупване в крайна сметка може да причини развитие на сърдечни заболявания.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.