Според енергийния министър ЕРП-тата са готови за зимата

„Системата е стабилна и трите електроразпределителни дружества и ЕСО имат готовност да посрещнат есенно-зимния сезон”. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова в Пловдив, където разгледа нов резервен диспечерски център и нов опорен център на Електроенергийния системен оператор /ЕСО/ в Териториалното диспечерско управление /ТДУ/ - Юг. Те са реализирани по два проекта за модернизация на системите за управление и контрол на Централното диспечерско управление /ЦДУ/ на стойност 5 млн. евро и са съфинансирани от Европейската банка за възстановяване и развитие. В Пловдив се намира един от петте опорни пункта в страната, на базата на които ще може да се осигури допълнителен резерв на системата, съобщава БТА. По думите на министър Петкова, благодарение на тези проекти ще се намалят голяма част от разходите на ЦДУ, тъй като оттам системата ще може да се управлява дистанционно, като ще се пести време и повредите ще се отстраняват също дистанционно. Тя добави, че тези проекти са в интерес на битовите потребители и на бизнеса, и средствата, инвестирани в такава инфраструктура, всъщност са инвестиция в сигурността на доставките и в по-доброто качество на предоставяните услуги.

Петкова: Интерконекторът Гърция-България е основен наш приоритет

Към новосъздадения резервен диспечерски център вече е въведена новата СКАДА система, а към новия опорен център - присъединени първите две подстанции, каза изпълнителният директор на ЕСО Ангелин Цачев. Той поясни, че от новия опорен пункт ще се управляват всичките 60 подстанции на територията на Мрежовия експлоатационен район Пловдив и Хасково, който включва областите Пловдив, Пазарджик, Смолян, Хасково и Кърджали. По думите му реализираните два проекта от ТДУ-Юг представляват кардинална реформа в ЕСО, която ще осигури по-добро и сигурно управление на подстанциите.

В отговор на журналистически въпрос за възникналото напрежение във въглищните централи от Маришкия басейн, министър Петкова каза, че тези централи произвеждат около 46% от необходимата енергия за страната, а през зимата достигат и до 60 на сто. Според министъра българската електроенергийна система не би могла да работи нормално без този тип мощности.

Борисов: Газовата връзка между България и Гърция ще има ключова роля за региона и Европа (ВИДЕО+СНИМКИ)

По въпроса за "Белене" енергийният министър каза, че са подадени 13 заявления за участие в проекта, от които седем са за стратегически инвеститор. В момента те се разглеждат и след това ще бъдат определени кандидатите, с които страната да води преговори, като ще им бъде отправена покана за обвързваща оферта и за същински преговори. Теменужка Петкова допълни: "Надявам се този път да успеем, тъй като сега ситуацията е по-различна отпреди". В заключение тя каза, че дружествата от държавната енергетика бележат добри финансови резултати и отбеляза, че АЕЦ "Козлодуй" е в Топ 10 на най-успешните бизнеси в Югоизточна Европа.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.