Интелектуалци, общественици и граждани не одобриха присъединяването на Скопие и Тирана към ЕС

Десетки интелектуалци, общественици и граждани се събраха пред посолството на Френската република в София, за да изразят своето несъгласие с решението на президента Еманюел Макрон да блокира започването на преговори за присъединяване на Скопие и Тирана към ЕС, предаде БГНЕС.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Участниците скандираха: "България и Македония под едно небе!, "Не на лицемерието, Да на Македония!". "Ние сме свидетели на възраждането на Френско-сръбския съюз, който "през последните години беше "занемарен" и който цели да блокира европейското бъдеще на Македония",заяви известният балкански специалист и публицист Иван Николов. Друг участник в протеста призова "за безкомпромисна и последователна подкрепа за европейското членство на РС Македония, защото в противен случай подкрепяните отвън националисти ще дестабилизират целият регион".

Спряха Албания и Северна Македония за ЕС: Как това ще повлияе на Балканите?

Участниците в протеста призоваха Макрон да преразгледа решението си и да бъде на висотата на големите френски държавници като Дьо Гол и Жак Ширак и да не поставят под риск стабилността и сигурността на Балканите в един толкова сложен исторически момент. Те подчертаха, че "това е първият протест в Европа за членство на една държава в ЕС".

В писмо до Макрон организаторите на протеста призоваха френския президент да не позволява "Република Северна Македония да бъде тласката към политически хаос". Представител на френското посолство прие писмото на протестиращите, с което те призоваха Макрон да промени решението си и да не поставя под риск бъдещето на Балканите и ЕС.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.