Николай Русев е рекордьор за България в този опасен спорт и непрестанно носи медали

13-годишният Николай Русев от Пловдив успя само за 3 минути да изкатери 60-метровата сграда на Община Пазарджик. Той е рекордьор за България в този опасен спорт и непрестанно носи медали. Тренира спортно катерене на високо ниво и го наричат още "българският Спайдърмен". 

Мъж изкачи най-високата сграда в Западна Европа без предпазен колан (СНИМКА)

Въпреки възръстта си, Николай участва и в турнири в цяла Европа. "Едно от най-добрите ми състезания е това в Австрия - първо място и на трите дисциплини. Много бих искал да участвам в Олимпийските игри, но дотогава трябва да тренирам упорито", каза още Русев.

На състезанията по катерене има три дисциплини - скорост, трудност и боулдър, в която Русев е най-добър. 

При катеренето, колкото и да изглежда опасен спорт, спортистите винаги използват осигуровка, която е многократно проверена преди старта. На място винаги има спасителни екипи и хора, отговарящи за това всеки един катерач да е спазил кодекса за безопасност. Въпреки това, оказва се, че има хора гонещи адреналина, които се катерят напълно неосигурени. "Не ми се е случвало да се катеря без осигуровка, защото това за мен не е катерене, а самоубийство", коментира Николай.

96-годишен катерач - вдъхновение за алпинистите по цял свят (ВИДЕО+СНИМКИ)

Родителите му го подкрепят напълно и ходят на всяко състезание да го гледат. Николай тренира по 3-4 пъти седмично, предимно в София, защото в Пловдив има две зали, недостатъчно екстремни за неговото ниво. 

Спортното катерене в България тепърва набира популярност. Все повече хора започват да се интересуват и дори да го практикуват. От тази година влиза в олимпийската листа.

Репортер: Дилян Калчев

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.