Това заяви Иван Димов - съветник на министъра на външните работи Екатерина Захриева

„Към момента все още не е потвърдена самоличността на жертвите. Британската полиция и нейният клон в Есекс сформира специален екип от следователи, които са специалисти по тежки престъпления, но предупредиха и те на последния си брифинг, че идентифицирането ще отнеме доста време поради състоянието, в което те са се намирали”. Това заяви Иван Димов - съветник на министъра на външните работи Екатерина Захриева.

„Нямаме никаква информация, но и нямаме данни и основания, които да сочат, че там може да има български граждани, както и такива да са замесени като извършители на престъплението, тъй като камионът от 2017 година не е минавал през страната”, каза още той.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Информацията при нас също е ограничена. Камионът е регистриран във Варна, но е вероятно да е собственост на жена от Северна Ирландия. Домашният й адрес е посетен”, разказва Христина Иванова, наша сънародничка, която живее в Лондон.

„Камионът е влязъл през Холихед, Уелс, но празен, а товарът е влязъл от Белгия. Подозира се, че жертвите са се качили в камиона в района на пристанището”, каза още тя.

По думите й една от версиите e, че и самият шофьор е нямал информация за това, какво е превозвал. „Не е ясно, кой е намерил телата първи. Съобщава се само, че към 13:30 местно време е подаден сигнал в полицията”, каза още тя.

Британската полиция започна идентифицирането на 39-те тела, открити в графство Есекс. Властите установиха, че камионът с българска регистрация е влязъл на територията на Великобритания от белгийския град Зеебрюге, преминавайки през пристанище Пърфлийт.

Белгийската прокуратура също започна разследване. Властите се опитват да установят дали и за колко време камионът е пътувал през страната.

25-годишният шофьор остава в ареста по подозрение в убийство. Британски медии съобщиха, че името му е Мо Робинсън и е от Северна Ирландия.

От полицията в Есекс завиха, че главен приоритет е идентифицирането на жертвите, но процесът ще бъде труден и дълъг.

"Преместваме влекача и ремаркето на сигурно място така че телата да бъдат извадени като запазим достойнството на жертвите. Тепърва ще установяваме самоличността им и трябва да го направим достатъчно деликатно със семействата им", каза зам.-началникът на полицията в Есекс Пепа Милс.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.