Целта е мотивирани млади хора да отидат да учат в САЩ, както и американци да дойдат да учат в Европа

Мария и Калоян са български ученици, спечелили стипендия да отидат за 10 месеца да живеят в Америка при приемни семейства. Целта е мотивирани млади хора да отидат да учат там, както и американци да дойдат да учат в Европа и така взаимно да се опознаят.

„Животът в Америка е едно приключение, което е много различно от живота тук, много по-динамично, по-забързано. Хората са доста по-различни и това ме обогати културно, тъй като аз се нагледах на много различни култури смесени в едно”, каза Калоян Лозанов.

ОБУЧЕНИЕ В ЧУЖБИНА: Как се променят условията за студентите?

„Моята най-интересна случка в САЩ може би беше през декември, когато стана зима там и тъй като температурите са много ниски през зимата, стана минус 43 градуса по Целзии”, каза още той.

„Според мен американските деца и съучениците им, не бяха  толкова по-различни от нас. Това че са от другата страна на Океана не ги прави по-различни. Хубаво е да отидеш там. Те са буквално същите хора като нас, но просто живеят на друг континент”, коментира Мария Караганова.

„Има разликата, определено. Децата са може би една идея по самостоятелни, тъй като те от малки са свикнали - записват се на много спортове, ходят на извънкласни дейности сами, не ги карат. Специално в моя щат от 14-годишна възраст взимат книжки и просто някак си са по-самостоятелни, но наистина са много отворени хора, много лесно може да се разговаря с тях и много неща могат да се научат от тях”, каза Лозанов.

"Къси разкази": Кеймбридж и Оксфорд в битка за Ема

Двамата са преминали и през трудности, но въпреки всичко са намерили начин да се справят. Попаднали са на различни места - Калоян в Северна Дакота, а Мария в Юта и са се сблъскали с различните културни разбирания. „Живях в такъв щат, в който нямаше толкова криминалност и беше много спокойно. Никога не сме имали проблем с пистолети в училище или с каквито и да е оръжия”, посочи Караганова.

При Калоян случаят бил друг. Той е станал свидетел на така наречения „булинг” или иначе казано - тормоз в Американските училища. „Имаше случки с едно момче, което имаше аутизъм и беше обект на тормоз. Започнахме една кампания заедно с директора на училището. Ходихме при това момче, питахме го как е дали има някакви проблеми - ако имаше нещо докладвахме на директора и много бързо нещатата се изгладиха”, каза той.

В момента тече нова кампания за кандидатстване по програмата. Срокът е до края на месец октомври. Безплатно е и става по интернет. Допускат се ученици от 9-ти или 10-ти клас, с добър успех и владеене на английски език. Подходящо е и за хора с увреждания.

„Мога да кажа, че тази програма е нещо уникално и дава възможност първо - да живееш в САЩ на пълна стипендия, тя покрива всички разходи, свързани с пътувания на международно ниво, настаняване в семейството, настаняване в училище, месечна издръжка, здравна осигуровка, подготовка и ориентация преди заминаването, както и напълно пълна стипендия за 1 година. Целта е намаляване на стереотипите и предразсъдъците и повишено разбирателство между културите”, заяви Йелена Джокович, представител на Американски съвет за международно образование. Организацията администрира програмата "YES". 

България e сред държавите с най-много студенти в британски университети

Калоян и Мария изградили изключително силна връзка с приемните си семейства. Искат и за напред да подържат контакт с тях и хората, които срещнали в Америка.

Програмата е създадена през 2002 година от департамента на САЩ и има за цел да изпрати млади и мотивирани ученици да учат отвъд Океана, както и американци да учат в Европа.

„Определено препоръчвам програмата. Това е нещо, което много ме обогати културно и ми помогна да погледна на света извън рамките на България. Запознах се с много нови хора, направих много нови връзки, които смятам че ще ми помогнат с бъдещето ми”, каза Калоян.

Повече информация как става записването - четете ТУК.

Репортер: Дилян Калчев

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.