Темата коментират актьорът Христо Мутафчиев и урологът д-р Георги Георгиев

"Включвам се в кампанията "Movember 2019", защото държа на превенцията". Това каза в ефира на "Плюс-Минус.Коментарът след новините" актьорът Христо Мутафчиев.

Урологът д-р Георги Георгиев обясни, че всяка година се диагностицират около 2500 нови случая на заболели от рак на простатата. 

"С времето се случва все по-млади мъже да страдат от болестта. Мъжете в България не мислят за здравето си", каза още той.

По думите му при рака на простатната жлеза има лесен начин за профилактика.

"Едно от изследванията, което можем да направим, е туморният маркер - простатно-специфичен антиген (PSA). Ракът на простатната жлеза се развива бавно във времето, като при ранните фази на заболяванията няма оплакване. Единственият вариант да се хване рано е човек да дойде профилактично на преглед", заяви д-р Георгиев.

С ГРИЖА ЗА МЪЖКОТО ЗДРАВЕ: Какво е "Мовембър" и защо е важна превенцията?

Христо Мутафчиев допълни, че на 21 ноември ще се проведе инициатива по случай кампанията с цел да се съберат повече средства.

"В събитието се включиха колегите от Младежкия театър, Сатиричния театър, театър "Азарян" и очаквам потвърждение на Народния театър. Събират се пари от постановките с цел благотворителност", заяви актьорът.

Д-р Георгиев обясни, че не е вариант човек да избяга от проблема, защото това няма да бъде решение.

"Прегледът при уролог не е страшен и болезнен", добави той.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.