По думите му в България винаги има протести за нещо

Всеки има право да изразява гражданската си позиция. Това коментира в Русе Иван Гешев по повод на протестите срещу избирането му за втори път от ВСС за главен прокурор на България. По думите му в България винаги има протести за нещо, като това означава, че има гражданска позиция, предаде БТА.

Нов протест срещу Иван Гешев

"Едни харесват процедурата, други не я харесват. Вие смятате, че протестите са големи, а други, че не са толкова големи, че има около 100 човека, например. Въпрос на гледна точка - всеки вижда каквото иска", каза Гешев. По думите му някои от тези, които протестират, искрено вярват, че по някакви причини са прави, но други защитават определени интереси, засегнати от работата на прокуратурата по прилагане на закона.

"Проблемът е, че една група политико-икономическа, олигархична, която се притеснява от закона, защото няма практиката да спазва закона, просто не иска да има избор, на който на нея не й харесва. Става въпрос за безпринципност", каза Гешев. По думите му няма как всички да харесват един главен прокурор.

ВСС избра повторно Иван Гешев за главен прокурор (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Ако ме харесват като главен прокурор, това означава, че нещо не е наред, защото работата на прокурора е да прилага закона в наказателното преследване. Така един кръг от хора, които не спазват закона в резултат на действията на прокуратурата, няма да харесват главния прокурор", каза Гешев. На въпрос дали е правилно, че има само един кандидат за тази висока длъжност, Гешев заяви, че това не противоречи на закона. Той даде и още примери, при които е имало по един кандидат за висока длъжност, но никой не е повдигнал въпроса тогава. Според него става дума за двойни стандарти.

Протести „за” и „против” Гешев под прозорците на ВСС (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Просто един кръг хора, вие ги наричате олигарси, и съответният медиен кръг, който е около тях - икономически, политически, просто са против този избор, против тази процедура и против прокуратурата", каза Гешев. По думите му в последните три години прокуратурата е работила особено активно, като са били засегнати "огромни икономически, финансови и всякакви други интереси, ако щете и политически".

Гешев коментира и отвореното писмо на съдии от страната, разпространено преди няколко дни. Той заяви, че не смята да се извинява на някой за това, че този някой няма чувство за хумор.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си