Хората настояват някой да поеме отговорност и да реши проблема

Перничани щурмуваха сградата на ВиК - Перник. С викове "оставка" протестиращите направиха опит да влязат в сградата, но бяха спрени от полицията. Директорът Витанов прие двама от представители на протестиращите.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

Протестиращите поискаха оставката на директора на дружеството Иван Витанов, Вяра Церовска, Лиляна Павлова, областния управител на Перник Ирена Соколова и призоваха премиера Бойко Борисов да се намеси в решаването на водната криза.

В 9 часа потестиращите се събраха пред сградата. Поводът - от понеделник в града и околните населени места е въведен воден режим. Причината за това е драстично ниското ниво на язовир "Студена".Хората настояват някой да поеме отговорност и да реши проблема.

Водният режим в Перник доведе до стотици аварии

От старта на водния режим до момента са получени стотици сигнали за аварии в Перник и областта, а десетки хора се оплакват, че ВиК-дружеството не спазва графика за спиране и съответно пускане на водата. Така се стига и до ситуации, при които едни нямат вода  цяло денонощие, а при други тя изобщо не е спирала.

 

 

„През месеците март и април язовир „Студена” беше пълен на 65%. През август и септември като че ли водата започна да изчезва с часове. Това за мен означава, че водата трябва да е изпускана, за да се прави нещо – дали е било заради промишлени нужди, дали е било заради т.нар. „подводен способ”, който не е бил подводен, така или иначе парите са усвоени, а водата я няма”, каза един от протестиращите.

 

 

„Режимът се спазва, но проблемът е, че сега като нямаме вода, разхищението е по-голямо. Като дойде водата, 3 часа топлата вода не може да ни се качи и на практика 3 часа изтича студена вода в канала, докато дойде топлата”, казва една от протестиращите.

„Няма за какво да подавам оставка. Аз съм свършил работата така, както е трябвало да бъде свършена”, заяви Иван Витанов - управител на ВиК - Перник.

„Ако всички тези хора не получат адекватни отговори и не се вземат мерки, с които градът да бъде спасен от бедственото положение, естествено, че ще бъдем в протестна готовност”, каза Надежда Димова – организатор на протеста.

След срещата с Иван Витанов организаторите на протеста поискаха да се срещнат с кмета на Перник Станислав Владимиров, за да му връчат подписка с искания за това да бъдат намерени отговорните за според тях „хуманитарната криза” в региона.

Това обаче не се случи, тъй като Владимиров беше отпътувал към София, за да бъде изслушан в парламента.

По информация на NOVA след това той трябваше да е имал среща и с президента Румен Радев.

По-късно зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков пристигна в Перник и се срещна с кмета на Общината Станислав Владимиров.

Двамата обсъдиха причините за въвеждането на водния режим в областта и чия е отговорността.

На влизане в Общината Нанков обяви, че ще иска оставки, но ще обяви по-късно от кого. По думите му има проект за цялостна подмяна на водопроводната мрежа в град Перник.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.