Това заяви новоизбраният президент на ЕНП Доналд Туск

Европейската народна партия (ЕНП) ще реши в края на януари дали да остави в редовете си ФИДЕС, партията на унгарския премиер Виктор Орбан, заяви новоизбраният президент на ЕНП Доналд Туск.

Избраха Доналд Туск за президент на ЕНП

Консервативната политическа сила, която провежда двудневен конгрес в Загреб, през март замрази членството на ФИДЕС заради насочената срещу Брюксел и срещу миграцията правителствена кампания с постери, предаде БГНЕС.

Ще напусне ли унгарската ФИДЕС десноцентристката ЕНП?

Кампанията обвини напускащия ръководител на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и милиардера Джордж Сорос в заговор за заливане на Европа с мигранти. След като беше прекратена, Орбан се извини на партньорите от ЕНП за обидата, въпреки че ръководството на паневропейската партия предупреди, че това не е достатъчно.

Партията на Орбан може да се присъедини към нова група в ЕП

„Подготвя се вътрешен доклад на ЕНП по въпроса и се очаква да бъде завършен през декември. Тогава ще започна много интензивни консултации", каза Туск. Той заяви, че намерението му е да вземе решение по този въпрос в края на януари.

Орбан започна кампанията си за евроизборите с антиимигрантски план

"Не мога да се съглася с някакви политически истории и с някои политически решения, представени от Орбан, но в същото време ние сме наистина близки приятели и имаме и някои общи неща", каза Туск.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.