В 12 области на страната е обявен жълт код за значителни валежи

Очаква ни облачен, дъждовен, ветровит и студен петък. Започналото захлаждане от североизток продължава и днес. Температурите ще са ноемврийски – от 7 градуса в повечето райони на Северна България до 12 около Черноморието. Вятърът остава осезаем в източната половина на страната и по поречието на река Дунав - с пориви около и над 50 км/ч.

Валежите в петъчния ден ще са по-значителни в централните и западните райони на страната. Продължителни и напоителни есенни дъждове, с валежни количества, които в 12 области на страната ще са по-значителни – 25-35 литра на квадратен метър за денонощието. В тези райони е в сила жълт код, като в планинските части ще паднат до 50 литра на квадратен метър за 24 часа.

Сняг ще падне в планините. Крехка снежна покривка се очаква в Рила, Пирин и високите части на Западна и Централна Стара планина, над 1500-1700 метра. В Родопите – значителни количества дъжд. По високото термометрите ще се колебаят около 1 градус, в ниското – до 3-4 градуса.

През почивните дни валежите ще спрат в почти цялата страна. Възможно е да превали на изолирани места в планините и в Източна България. Вятърът ще утихне, но температурите ще са ниски – сутрините – около 5-6 градуса, а в следобедните часове – до 9-10.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.