Темата коментира финансовият анализатор Десислава Николова

От 15 декември влиза в сила европейска директива, съгласно условията на която банките трябва да ограничат размера на извършените презгранични преводи, като таксата за тези преводи не трябва да надвишава таксата за тези, които са в местна валута. Това означава, че от такса 20-30 евро в миналото за презграничен превод в момента, след влизане в сила на тази директива, нейният размер не трябва да бъде повече от 5 лева. Това заяви в ефира на предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” финансовият анализатор Десислава Николова.

Скок на таксите в банките

„Според мен, таксите са високи. България е една от страните с най-високи такси за извършване на презгранични преводи, но тази регулация е прекалена. Беше съвсем логично банките да помислят за вариант за компенсиране. Като че ли това им беше дадено като идеята, защото в оценката за въздействие към самата директива ясно е посочено, че съществува такъв риск”, коментира тя.

„Официална позиция аз лично не съм срещала от никоя банка. Прави ми впечатление, че обществото е настроено относно вдигането на тези такси срещу самите банки, което не мисля,  че е правилно. Реално това, което се случва, е, че те се стремят да отговорят на изискване, което им е наложено, без да ги питат дали имат възможността да отговорят на него”, обясни финансовата анализаторка.

В Брюксел подписаха регламент за таксите на банковите преводи

„Беше дадена някаква идея на банките как да постъпят. Шест банки ще предприемат корекции от месец декември в посока на тези такси. Те са за разплащане, а не за поддръжка на разплащателна сметка. Това са междубанковите такси и  вътрешнобанковите такси. Таксите се увеличават средно между 1 и 2 лв. Но има алтернатива. Ако искате да избегнете подобно нещо, може да използвате интернет банкиране, където можете да спестите до 50%”, каза тя.

Още по темата гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.