Процесът по промяната на тарифите вече е в ход и ще продължи и в следващите месеци

Скок на таксите, които плащаме на банките. Процесът по промяната на тарифите вече е в ход и ще продължи и в следващите месеци. Най- ниската такса за това, че имаме разплащателна сметка поскъпва с между 50 стотинки и 1,50 лв. в зависимост от банката. Така петте най-големи банки ще ни удържат месечно между 3 и 4 лева.

Да преведем пари също ще ни струва повече. Ако искаме да изпратим сума към сметка в друга банка, вече ще ни струва минимум 2,50 лв. Можем да платим по-малко само през електронно банкиране.

Отдавна в банката се плаща и броенето на стотинки. Ако искате да ви кажат колко са монетите ви, например, в една от най-големите банки, досега струваше 3% от сумата - сега и тази услуга поскъпва на минимум 1 лев.

Банкова сметка, карта, превод и след тях такса - нищо извънредно, особено когато банките информират клиентите си.

Според експерти банките увеличават най-масовите такси, за да компенсират загуби от нови европейски правила, които ще влязат в сила до месеци. Изискванията ще задължат банките при плащане от България към която и да е страна от Европейския съюз да прилагат по-ниски такси.

„Ако в момента е между 20-30 евро, то по новия регламент тази такса не може да бъде повече от 3 до 5 лева”, обясни Десислава Николова.

Специалистите си обясняват поскъпването на таксите при някои банки с и с друго:

„По този начин се стимулира използването на алтернативи канали на банкиране, като интернет банкирането. По този начин има и по-малко посещения в клоновете”, добави Николова.

Голяма част от банките имат символични такси за онлайн услугите си, особено ако парите се движат в същата банка.

До края на годината, според прогнозите на експертите, освен таксите - не се очакват значими движения по лихвите - нито за кредитите, нито за депозитите.  

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.