Парламентарният скандал завърши с искания за оставки

Парламентарният контрол мина под знака на ожесточен скандал управляващи - опозиция. Лидерът на БСП Корнелия Нинова нападна премиера Бойко Борисов.

Истински челен сблъсък между Корнелия Нинова и Бойко Борисов по време на петъчния парламентарен контрол. Няколко теми сблъскаха управляващи и опозиция. Корнелия Нинова обвини в бездействие властта по повод кризата с водата в Перник и обвини пряко премиера Борисов в харченето на държавни пари за партийни събития.

Последва и реакцията на Борисов, който побърза да отговори, че в Хърватия не е бил на партийно събитие, а на двустранно посещение. А по повод поискана му от Нинова оставка, премиерът заяви, че той вече два пъти я е подавал за разлика от Нинова. А демокрацията, в лицето на изборите, е показала кои искат хората да управлява.

Борисов: Щяхме да се пребием с „Фалкон”-а

Премиерът пристигна в парламента след поставен въпрос на опозицията за политиката на държавата за Шенген. Темата бързо се измести. Нинова започна атаката с кризата с водата в Перник.

„Господин премиер, ваши министри разбират от медиите, че 320 българи бедстват”, заяви Нинова.

„Днес е бил  вашият кмет от Перник при мен, 2 млн. и половина за утаители днес му превеждаме. И говорите за 300 000. В Перник се направиха на хитри и зaгубиха изборите. По същия начин ние помагаме и на тях", отвърна Борисов.

Правителството отпуска 2,7 млн. лева на Перник

Кръстосването на шпаги стигна до посещението на Борисов в Хърватия. Нинова разкритикува премиера, че е използвал правителствения самолет за партийни цели, а Себастиян Курц се возел в икономична класа.

„Първата снимка показва Себастиан Курц пътуващ в икономична класа на общите авиолинии. А Борисов с държавния самолет. Държавната машина, с държавните символи, пътува на партийно мероприятие. Колко такива добавки, за колко пенсионери струва този полет на държавни разноски за партийно мероприятие?”, попита Корнелия Нинова.

„Себастиан Курц в момента не е никакъв. Той не е канцлер на Австрия. Канцлерът на Германия беше с правителствен самолет. Премиерът на Гърция беше с правителствен самолет. А за съжаление ние щяхме да се пребием с тоя „Фалкон” и ми беше свободен само „Еърбъс”-а. Понеже ми задавате такъв въпрос – колко струва, примерно, пътуването на президента Радев до Китай, за колко заплати или пенсии?”, отговори на свой ред Бойко Борисов.

И дойде ред на другата ябълка на раздора.

„Неспособността да се справите със злоупотребите и с фалшивите болнични листове ви доведе до това да посегнете на трудовите права на хората, които също цял живот са си плащали осигуровките”, атакува Нинова.

„Защо лъжете хората, че ще се внася или е внесено. Говорите и като постфактум, като вече взето решение за първия ден от болничните. Това не е истина. Няма такова внесено предложение. И няма да има”, категоричен бе Борисов.

ГЕРБ към Нинова: С кои бизнесмени сме работили за овладяването на БСП? (ВИДЕО+СНИМКИ)

Нинова обвини Борисов, че е искал да вземе главата й в партията. На това обвинение реагираха от централата на ГЕРБ. А парламентарният скандал завърши с искания за оставки.

„Отговорността на първия се носи с оставка”, заяви Нинова.

„Аз, за разлика от вас, два пъти съм си я давал и съм напускал парламента. А вие излъгахте този един милион, че ще си дадете оставката и след една седмица казахте – няма да си я давам. Има една хубава поговорка, че в къщата на обесения въже не трябва много да се размахва”, отвърна й премиерът.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.