Изпод руините са извадени повече от 45 души, а загиналите са вече 24

Ден на траур в Албания. Продължава спасителната операция по издирването на оцелели под развалините след мощното земетресение от 6.4 по Рихтер.

20 души все още са в неизвестност. 24 вече са жертвите, но 45 души са били извадени живи изпод развалините.

В подкрепа на албанските власти вече пристигнаха специализирани екипи от Косово, Гърция, Италия, Турция, Черна гора, Северна Македония и други страни.

Много голяма част от строежите в град Дурас са наклонени, като не са изцяло срутени, но видимо не могат да бъдат използвани и хората ще трябва да намерят друг вариант за жилищата си.

„Това тук беше хотел, който падна. Събудих се от труса и се качих на петия етаж. Помислих си, че имам по-голям шанс ако вървя нагоре, не надолу. Докато се качвах видях как този хотел се срутва с огромен бял дим и тътен. След него се срути и съседният. Честно казано помислих си, че сънувам. Бях в шок”, казва Драйтън, който живее между двата хотела.

От хотела, спасителните екипи извадили живо едно момче. Тялото на 25 годишна жена обаче било намерено между колоните и основите на сградата. Собственикът на хотела успял да изведе почти всички, но се издирват още двама.

В Дурас живеят няколко стотин души с български паспорт. Някои от тях споделят, че е било много страшно и не знаят как ще продължат. Стотици семейства вече са си набавили най-нужното и започват отначало.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.