В квартал „Църква” в града има воден режим, но той не се спазва

Водната криза в Перник и областта се задълбочава. Властите обсъждат, дали водният режим да не стане още по-строг. Междувременно продължават да се трупат сигнали за липсваща вода дори и в часовете, в които би трябвало да има. на места чешмите са останали сухи повече от седмица.

В квартал „Църква” в града има воден режим, но той не се спазва. „Тука има, тука няма е положението.  Ту има, ту няма, непрекъснато трябва да дебнем и като дойде водата „ура” и то докато „ура”, тя спре”, коментира жителка на квартала.

Избраха управителя на ВиК – Шумен за шеф на водното дружество в Перник

„Жителите на квартал „Църква” се молим за воден режим. Искаме примерно два часа в деня да имаме вода, но да знаем кога ще бъдат тези два часа, за да можем да използваме водата за битови нужди”, сподели Василена Бориславова.

Хората се оплакват, че нямат вода за сметка на други места в района. „В квартал „Църква” имаме два водопровода - единият е от язовир "Студена", другият е от Витошката вода. Преди години се изгради едно тузарско селище, което ни взе тази Витошка вода”, обясни Владислав Стоилов.

Във въпросното  селището няма воден режим, потвърди за NOVA кметът на Перник. А за тези, които нямат, тепърва ще се решава дали режимът ще става още по-строг заради критично ниското ниво на язовир "студена".  „Надявам се новият управител на ВиК на база разчети приток-отток в язовир "Студена" да прецени налага ли се на този етап да променим режима в Перник”, каза Станислав Владимиров.

Водният режим в Перник дава резултат, проблемите с ВиК остават

Проблеми с липсата на вода от дни има и в Драгичево, Батановци, високите квартали в Перник. Местната власт прехвърля отговорността към ВиК. „Тук вече е въпрос на по-добра организация от страна на ВиК дружеството, за да може всеки един абонат на територията на общината да има питейна вода във времевия график, в който сме посочили”, каза кметът на Перник..

Властите продължават да се надяват на снежна зима. Голямата въпросителна е какво ще бъде качеството на водата, след като въпреки водния режим, обемът на язовир "Студена" продължава да се понижава. проблемите се обсъждаха часове наред в министерството на регионалното развитие. „Сега търсим вариант откъде можем да се добие още вода, да има приток, така че можем да го кажем единствено утре какви ще бъдат решенията”, обясни областният управител на Перник Емил Костадинов.

Днес е избран нов управител на ВиК -  Перник. По телефона той обясни, че има нужда от време да се запознае с обстановката. Безуспешни останаха опитите ни да разговаряме и с вече отстранения управител на водното дружество.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.