Темата коментира икономистът Владимир Каролев

„Има много неща, от които зависи въздухът на един град да стане по-чист. Въпросът не е само да се спре горенето на гуми, дрехи и други. Това е проблем и то не само в София, но и в малките градове”. Това коментира икономистът Владимир Каролев относно проблема с чистотата на въздуха в София.

„Топлофикация София“ ще участва сама на енергийната борса през 2020 г.

„Топлофикация” не е панацеята на проблема, но все пак развитието на мрежата на „Топлофикация” спря преди около 20 години. Оттогава няма почти нито една нова присъединена сграда, има много отписали се хора. Това се дължи на факта, че компанията се управлява изключително непрофесионално. И да дойдат мениджъри от чужбина, това няма да спаси положението, защото вече имат дългове от над 700 млн. лева задължения ”, каза още той.

„Ако нарасне системата на „Топлофикация”, това би могло да повлияе в борбата за по-чист въздух. Един от вариантите е именно хората, които се отопляват на твърдо гориво да се присъединят към мрежата на „Топлофикация”, смята още той.

Изпълнителният директор на „Топлофикация София” подаде оставка

„Разширяването на мрежата на „Топлофикация” със сигурност би могло да включи блокове и къщи, които в момента са отопляват на въглища и на дърва”, категоричен е Каролев.  

„В момента обаче дружеството е непродаваемо, тъй като има негативен собствен капитал. Убеден съм, че ако не се намери компания с много международен опит, неизбежното ще се случи и „Топлофикация” ще фалира”,коментира още той. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.