Динамиката на пазара е около 20-30%, сочат експерти

Бум на сделките с недвижими имоти в София в края на годината. Една от причините хората да искат да купуват спешно преди Коледа е готвеното увеличение на данъка за купуване на недвижимо имущество, което обявиха от Столичната община.

Увеличават се част от данъците в София

Зoя Харизанова планира да купи жилище с инвестиционна цел до края на годината. Бърза, защото я притеснява обявеното вдигане на данъка. По план налогът ще скочи от  2,5% до 3% от цената на сделката.

„Естествено, че ще ми увеличи цената на имота. След Нова година данъкът съществено увеличава цената на имота”, каза Харизанова.

При закупуване на жилище за 100 хил. евро, при сегашната ставка данъкът, който трябва да се плати е 2500 евро. Така, ако сделката стане преди евентуалното увеличение, човек може да спести 500 евро.

Брокерите също отчитат раздвижване на пазара в София в края на годината, но не го отдават изцяло на готвеното увеличение на налога.

„Тези неща се обсъждат от доста години. Сега изглежда така, все едно е прието, а то не е. Но това едва ли би накарало купувач да купи имот сега и веднага на всяка цена, за да спести 0.5% от данъка. Все пак може да има хора, които са си харесали имот и не искат да бавят нещата и да ги приключват сега”, коментира брокерът на недвижими имоти Гергана Тенекеджиева.

Сериозен наплив от клиенти има и при нотариусите в София. Изповядването на сделки предколедно е нещо традиционно, но тази година клиентите са още повече.

„Чувства се по-голяма динамика. Може би 20-30%”, обясни Красимир Анадолиев, председател на Нотариалната камара.

Има такъв психологически момент, защото при всяко такова изказване за вдигане хората искат да финализрат сделките. 

Брокерите отчитат продължаващ ръст на пазара на недвижими имоти между 6 и 8% за първото деветмесечие на годината, спрямо същия период на 2018 г. Цените вече са доста високи, признават сами те. В същото време в София строителният бум все още е много сериозен. До кога обаче – никой не се ангажира да прогнозира.