Учени изследвали нашата галактика чрез специално разработени модели

Специалисти от няколко национални института направиха нови, по-точни измервания на Млечния път, които показаха колко масивна е нашата галактика. Оказва се, че тя е 890 милиарда пъти по-голяма от Слънцето, съобщава БТА. Масата на Млечния път се равнява на около 296 квадрилиона земни маси. 93% от нея се дължи на тъмна материя.

Широчината на нашата галактика е 256 000 светлинни години.

Звезда, изхвърлена от центъра на Млечния път, се движи с чудовищна скорост

Макар масата на Млечния път да е изчислявана и преди, сегашното изследване е по-точно. Обикновено галактиките се измерват, като се изчислява движението на звездите в тях. Това дава идея как гравитацията се отразява на звездите и така се определя масата. В нашата галактика този метод не е точен, защото звездите са замъглени от околни газове и друг материал. Освен това Слънчевата система непрекъснато се движи и изчисленията на относителни обекти са по-трудни.

Учените от Имперския колеж в Лондон са разработили специални модели, с помощта на които може да се предвиди движението на газ и звезди. Орбиталната скорост на тези обекти показва гравитационните сили и в резултат на това - масата на галактиката.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си