Опасно силен вятър в следващите 3 дни

Седмица преди края на годината настъпва захлаждане. Ще го усетим още днес в западната половина на страната с температури между 7 и 10 градуса. На изток ще е малко по-топло – до към 13-15 градуса. Ще вали слаб дъжд почти в цялата страна. Сумарните количества за денонощието ще са по-значителни в южната половина на страната. Вятърът ще е студен северозападен със скорост около и над 50 километра в час. Най-силни пориви се очакват около обяд в Северозападна България, а малко по-късно и на изток. В планините днес ще има валежи от сняг над 1500 метра. Температурите ще паднат и по високите места термометрите ще се ориентират около нулата, в ниското - до към 5-6 градуса. Вятърът по високите части ще е особено силен и опасен, със скорост на поривите около и над 100 километра в час.

Сложна система от центрове на ниско атмосферно налягане определя времето на Балканите в следващите дни до края на седмицата. В същото време във височина наблюдаваме приток на студен арктически въздух.

На Бъдни вечер, по Коледа и в Деня на бащата, 26 декември, очакваме силен студен вятър, със скорост на поривите около и над 100 километра в час. Сняг ще падне в планините и по високите полета на Западна България.

В самия край на седмицата – 28 и 29 декември – отново ще превали сняг. Снежната граница ще падне още по-ниско и можем да очакваме снежна покривка, освен в планините, в Предбалкана и в района на София.

Около Нова година температурите отново ще тръгнат нагоре. На 31 декември и на 1 януари в някои части на страната през деня термометрите ще показват стойности между 12 и 15 градуса.