Наполовина празен язовир и множество течове по довеждащия водопровод са сред проблемите в града

Наполовина празен язовир и множество течове по довеждащия водопровод на Шумен. Така градът с най-скъпата досега вода посреща Нова година. Група доброволци откриват множество течове, които спомагат за по-бързото изпразване на язовир „Тича”. Има ли опасност от режим на водата и в Шумен?

Боян Ганчев и неговите приятели често дежурят срещу бракониери на язовир „Тича”. Така те забелязали, че нивото започва да спада бързо.

Избраха управителя на ВиК – Шумен за шеф на водното дружество в Перник

Водата в язовира е спаднала толкова, че дори старият асфалтов път към Виница се е показал. Селото обаче вече не съществува, а неговите останки са на дъното на язовира.

След като се убедили, че водата не изчезва в река Камчия, доброволците започнали да търсят дали няма течове по водопровода към Шумен и Велики Преслав. Намират и схема със съществуващите ВиК шахти по трасето.

„Натъкнахме се на безобразия. Става въпрос за повредени кранове, от които може би от години водата изтича. На язовира има около 30 шахти, сами си направете сметка, ако е текло с години, какви загуби са претърпени”, посочи Боян Ганчев.

Ганчев подава сигнали на 112 за откритите течове. „Една от шахтите прелива и се излива в Камчия. Вместо да се отстрани причината за теча, е направена вада, за да се оттича водата, за да не се заблати мястото”, разказа Ганчев.

Водата поскъпва в почти цялата страна от 1 януари

От ВиК-Шумен посочиха, че знаят за 3 от авариите. „Отстранявали сме ги частично, под налягане. Спрели сме течовете, доколкото сме могли, но по-добър ремонт може да се случи единствено и само при спиране на водата и източване на водопровода”, обясни Иван Иванов от ВиК-Шумен.

От водоснабдителното дружество предвиждат ремонтните дейности да се случат през първата половина на януари. Заради източването на системата вероятно Шумен ще остане без вода поне за ден.

„Загубите няма как да доведат до режим. Режимът е въпрос на по-добро стопанисване на самия язовир”, каза още Иван Иванов.

„При всички случаи течовете трябва да се отстранят, независимо какво е нивото на Тича. Мисля, че тези загуби влизат и в сметките на хората”, добави Ганчев.

Удължават бедственото положение в Перник

Според данни на екоминистерството язовир „Тича” е пълен на 55%, в него има 173 милиона кубика вода. Заради минималния приток към водоема превантивно е разпоредено да се намали наполовина изпускането на вода. 

Репортер: Деян Герговски