От ГЕРБ контрираха, че социалистите си правят пиар и нямат държавническо отношение

От БСП са готови с мотивите за вота на недоверие към правителството. От „Позитано” 20 атакуват политиката на кабинета в сектор „Околна среда”. От ГЕРБ контрираха, че социалистите си правят пиар и нямат държавническо отношение.

Предстоящият вот на недоверие към правителството вече давал резултат, смятат от БСП. Имало проверки във ВиК дружествата и фирмите за обработка на боклуци. Но, според левицата, имало опити дебатът да бъде „опорочен”.

„Говори се за заговори, търсят се причини в кой ли не, в предишни правителства, ВиК дружества, само и само да се прикрие очевидният факт, че перничани останаха без вода, че жителите на големите градове дишат замърсен въздух и, че в България не е ясно кой гори отпадъци и откъде ги взима поради некомпетентност, безхаберие, а не е изключено да има и престъпни деяния”, заяви депутатът от БСП Крум Зарков.

Биков: Нинова и БСП не се научиха какво е вот на недоверие

Управляващите контрираха - БСП си прави пиар с кризата.

„Колегите от БСП и Нинова не се научиха какво е вот на недоверие, какъв е смисълът на този акт. Това не е пиар инструмент. Това, което се разбира от началото на кризата в Перник, е, че единствената мярка, която БСП предлага, е правителството да падне и каквото сабя покаже”, заяви Тома Биков от ГЕРБ.

Спорът продължи и за това кой какво прави за подобряване на чистотата на въздуха в България.

„Вече е публично известно, че отпадъци с един код тръгват от една държава, влизат в България с друг код, смесени битови, тонер касети се горят и се третират по един или друг начин, в тях се съдържа цялата Менделеева таблица. Само този мандат наши представители са поставяли темата „Въздух и вода” повече от 60 пъти, срещахме половинчати отговори, а понякога и арогантност”, заяви депутатът от БСП Явор Божанков.

„БСП през годините на този парламент не са внесли нито едно законодателно предложение в секторите „Вода”, „Въздух” и „Отпадъци”, подкрепяха нашите предложения за усъвършенстване на законодателната уредба и въвеждането на по-строги изисквания към секторите. Само за последната година внесохме 3 предложения за подобряване на качеството на атмосферния въздух”, заяви депутатът и бивш министър на околната среда и водите Ивелина Василева.

Вотът ще бъде внесен на 20 януари.