Увредено ли е културното наследство или се е наложил спешен ремонт?

Грубо посегателство над културното наследство. В навечерието на коледните празници в основите на моста на Колю Фичето - един от символите на Дряново, са излети близо 20 кубика бетон. Това твърдят общински съветници  в сигнал, изпратен до NOVA.

Това компрометирало паметника на културата и сериозно увреждало конструкцията му, твърдят съветниците.

Митове и легенди: Спасил ли е Колю Фичето „Нотр Дам”?

„Мостът на Колю Фичето – тук е извършен един вандализъм. Той е паметник на културата. Без никакво разрешение, без никаква разгласа е извършен ремонт, който аз бих определил като вандализъм. Не може по такъв начин да се извършва ремонтът на паметник от местно, бих казал дори от национално значение. Научих за ремонта от социалните мрежи. Нямам информация за извършителите към този момент, но предполагам кои са. За това сезирах компетентните органи.  На общинска сесия попитахме кмета, но той отговори, че не знае за извършителя на ремонта”, заяви председателят на ОбС - Дряново Галин Герганов.

„Мостът беше тръгнал да се събаря. Дойде фирма от Трявна. Това нещо е дарение от някакъв човек от Дряново. По негова инициатива се прави. Всичко това се прави, за да не може мостът да се събори. Имаше опасност. Камъните са извадени, едвам се държеше”, каза Евтим Костулиев, жител на Дряново.

„Аз бих го нарекъл политически абсурд поради следната фактология. Юни месец е получен официален сигнал до общината от гражданин, който е снимал как мостът се държи на един камък. Буквално ако придойде по-голяма река, мостът ще изчезне. През юли предишният кмет е отговорил писмено, че в най-скоро време, когато реката падне, ще започне незабавен ремонт. В общината няма нито договор, нито обществена поръчка. Питах главен архитект, питах и инженера. Най-вероятно фирмата, която е извършила ремонта, го е направила на своя глава в желанието си да запази моста. Въпросът е, че не знаем кога се е случило това”, обясни кметът на Дряново Трифон Панчев.

Още по темата гледайте във видеото.