Темата коментират Валерия Велева, Христо Панчугов и Георги Харизанов

„Трябва да има още обвинения. Темата е много специфична. Говорителката на главния прокурор обърка много неща. Тя каза, че водоемът е на МОСВ, а ВиК стопанисва ресурса. Извинявам се, но е точно обратното.  Каракачанов е абсолютно прав. Тези графици за ползване, които министърът утвърждава, се изготвят от управителя на ВиК и експерти на басейнови дирекции, на които данъкоплатците заплащаме достойни заплати, за да вършат тази работа. Преди Димов да подпише някакъв график, той е изготвен. Това е едно искане от ВиК към него, да утвърди този график. Броят на обвинените трябва да е значително по-голям. Не казвам, че прокуратурата не трябва да повдига обвинение за безстопанственост”, заяви в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините” политическия анализатор Георги Харизанов по повод повдигнатите обвинения на министъра на околната среда и водите Нено Димов. Той е обвинен в умишлена безстопанственост на язовир „Студена”, което е довело до водната криза в Перник.

Обвиняват Нено Димов в умишлена безстопанственост заради водната криза

„Има противоречие между думите на Каракачанов и прокуратурата.  Обвинението на главната прокуратура за умишлена безстопанственост и за взимане на решения, с които умишлено и съзнателно е източен яз. „Студена”, подавайки вода към промишлени обекти, след като от ВиК той е бил многократно предупреждаван, че нивото на язовира драстично пада. И въпреки това министърът дава разрешение за подаване на вода, дори в количества, които не са били поискани, на промишлени обекти. Това е обвинението на прокуратурата. Тук експертите ще кажат има ли пробиви в това обвинение или не”, коментира журналистът Валерия Велева.

Каракачанов: Ще обсъдим оставката на Нено Димов на коалиционен съвет

„Това показва един хаос в държавното управление по отношение на сектора на водите. ВиК е на един министър, язовирите са на други трима, част от тях са на общините. Липса на мащабна, сериозна координация, за да се стигне до град, който дори с оставката и обвинението на министъра, вода няма да има, ако не завали дъжд”, заяви тя.

„Този казус е много вероятно да навреди на правителството. Всеки скандал, който произлезе в последните две години, беше свързан с коалиционните баланси и с разпределението на влиянието в тази коалиция. Темата е много проста – една година нито една институция не намира сили в себе си да овладее, предотврати и намери решение на една криза, която е предизвестена. Ние трябва да започнем да правим разлика между политическото и институционалното. Не мисля, че има гражданин, който да вярва, че неговият живот и сигурност са защитени. Тук става въпрос за екзистенциални неща. Тук говорим за шанса на хората да съществуват”,  смята пък политологът Христо Панчугов.

Нено Димов подаде оставка от ареста

Според Харизанов, изминалите избори са повлияли на решенията на министър Димов. Според него никой не би спрял индустриалното водоподаване преди избори. Харизанов смята, че „ще останат за разплитане безброй плетки”.

„За пореден път бъркаме вината с отговорността. За пореден път разговорът ще влезе в това кой е виновен, има ли такъв и дали може да му бъде повдигнато обвинение. Опасявам се, че това, което наблюдаваме в момента, е опит да се отпуши парата, вместо да се фокусираме върху истинските проблеми.  Отговорността тук е много видима и ясна. Това, че министърът отказа толкова дълго да поеме отговорност, също е част от проблема.  Тъй като вината подлежи на доказване, но отговорността е ясно. Има институции, които е следвало да алармират. Има различни схеми за такива ситуации, които не са сработили. Толкова е просто”, каза още Панчугов.

Още от разговора с Валерия Велева, Христо Панчугов и Георги Харизанов гледайте във видеото.