Преди години всички от Вехтово си подали ръка и за ремонта на джамията

Християни и мюсюлмани се обединиха около градеж на черква. Преди година бе направена първата копка на храм „Свети Димитър“ в шуменското село Вехтово. А парите бяха събрани от жителите на селото. Днес те се надява да успеят да завършат храма

Новият храм във Вехтово бе издигнат точно пред сега действащата черква „Св. Димитър”. А ако не впечатлява с архитектура, то тя определено го прави с историята си.

„Сградата е на над 80 години, доколкото знам от моя дядо. Било е кръчма. Но будните хора от селото решават да ликвидират кръчмата и да направят черква”, разказва Дешка Илиева.

Вече повече от 50 години сериозен ремонт няма. Има обаче мечта – селото да има истинска черква с камбанария. За да се случи това, християни и мюсюлмани обединяват своите усилия.

Преди години всички в селото си подали ръка и за другия храм и така ремонтирали джамията.

„И от Шумен отпуснаха пари, и тези хора помогнаха. Господ да помогне, нека да има и църква селото”, заявява Шабан Неджибов, председател на джамийското настоятелство.

Така със съвместни усилия и дарители е събрана сумата, която е необходима за старт на строежа.

„Събрахме пари да си направим грубия строеж”, обяснява Дешка Илиева.

В сметката за църквата има 10 000 лева. Нужни са още толкова.

„Трудно се събират средства, но все пак има дарения. Помагат и хората в селото, събират кой по 5, кой по 10 лева”, обяснява Перихан Хюмиева, кмет на Вехтово.

Всички в селото се надяват да се намери дарител и да успеят да довършат храма, а на следващия Димитровден да направят голям събор на поляната пред черквата.

Репортер: Деян Герговски