Стигна се до напрежение между местната и държавната власт

Напрежение между местната и държавната власт в Кърджали. Кметовете на общините поискаха среща с премиера Бойко Борисов, за да се оплачат от действията на областния управител.

Всички 7 кметове на общини в Кърджалийско проведоха обща пресконференция, на която обявиха своята позиция срещу решенията на областния управител Никола Чанев. Те съобщиха, че слагат край на диалога с него. Разковничето се оказа решението - общините да увеличат местните данъци и такси, което кметовете определиха като поискано от правителството. Затова пожелаха да се срещнат с премиера Бойко Борисов.

Вдигат данъците за най-замърсяващите коли в София

„На този разговор ще го запознаем с подробности за отношенията между местната и регионалната власт. Ще попитаме областния управител провежда ли политиката на държавата. Политиката, която се дефинира от министър-председателя и министъра на финансите. Ако той не провежда политиката, формулирана от премиера, тогава и за нас е интересно чия политика провежда той”, коментира кметът на Кърджали Хасан Азис.

„Областният управител може да обжалва само по законосъобразност. Това, че общините не могат да напишат една наредба, която да издържи съдебно обжалване си е проблем на самите общини. Като човек и политик не одобрявам това повишение на местните налози и такси, защото то не води до нищо”, посочи областният управител Никола Чанев.

Решението дали местните данъци и такси ще се повишат ще бъде взето от съда.

Репортер: Димитър Иванов