Темата коментират Добрин Иванов от АИКБ, доц. д-р Любомир Киров и президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов

С 10-15% се е увеличил броят на болничните листове, въпреки намаляването на заетите лица с 50 000 души на година. Тази статистика обяви в предаването „Събуди се” Добрин Иванов от АИКБ.

„Проблем има. Увеличава се броят на болничните. Анализът на НОИ показва, че липсва контрол. Регионалните съвети не функционират. Работят формално. Липсват санкционни механизми”, коментира той.

Още по-строги мерки за борбата с фиктивните болнични

„Работодателите са прави за едно нещо. Не е редно те да плащат първия ден от болничните листове. На тях им тежи. Разбираемо е. Нито лекарите, нито пациентите са виновни за това. Работодателите трябваше да поговорят с властта и нещата да станат, както преди. Терминът „фалшиви болничен” е фалшив”, коментира доц. д-р Любомир Киров, председател на Сдружението на личните лекари.

По думите му болничните са се увеличили заради увеличаването на заболеваемостта.

Предлагат нови мерки за борба с фиктивните болнични

Президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов пък беше категоричен, че здравеопазването от грижа за хората се е превърнало в търговия. „Когато аз отида в болница, тя за да си върже работите с клиничните пътеки, трябва да ми даде болничен лист. Този порочен модел води до порочния модел, който обсъждаме”, коментира Манолов.

От „Подкрепа” предлагат работодателите, които осигурят допълнително здравно осигуряване на служителите си, да бъдат освободени от това плащане.

Целия разговор гледайте във видеото