Макар и принцеса по произход, дворцовите занимания й били чужди

Наричали са я „Коронованият ангел на България”. Макар и принцеса по произход, дворцовите занимания й били чужди. Предпочитала да прекарва времето си в грижи за деца без родители или на фронта.  Спасителка на Боянската църква, обединителка на Българския червен кръст, за царица Елеонора днес не се говори много.

Боянската църква празнува 760 години от обновяването си

Погребана e в двора на Боянскта църква, под трите гигинтски секвои, засадени от съпруга й. Mоже би това е мястото, с което най-често я свързват. Средновековният храм е спасен за световното културно наследство именно от нея с лични средства, дори с продажбата на безценно фамилно бижу. Обичана повече от бедните, отколокото от благородниците. Казват, че прекарвала по цели дни в бедните квартали на София, където се грижела за болни деца и носела храна на гладуващи семейства. Тя е българскта царица Елеонора - втората съпруга на цар Фердинанд. 

„Царица Елеонора е била изключително привързана към Боянската църква и благодарение на нея около 1912 година, храмът е спасен буквално от разрушение”, каза д-р Калин Йорданов, завеждащ филиал „Боянска църква” към НИМ.

Повече от историята на Царица Елеонора гледайте във видеото.