Водещото научно списание в областта определи научния труд на проф. д-р Венелин Герганов като „библия” за неврохирурзите по света

Лекар от „Пирогов” получи най-високото световно признание за книгата, която написа за дял от неврохирургията. Водещото научно списание в областта определи научния труд на  проф. д-р Венелин Герганов като „библия” за неврохирурзите по света.

Животът му преминава между „Пирогов” и водеща клиника в Хановер. И на едното и на другото място има една мисия – да спасява животи. Заема се със случаи, които много други медици определят като безнадеждни. Пациентите му са диагностицирани с тумори в мозъка, тежки инсулти и травми, а неговата задача - да ги направи отново пълноценни. „Неврохирургията тогава беше до голяма степен опит да се спаси живота на болния, сега вече се говори и за качество на живот. Исках да предам тук моя опит, защото съм станал такъв с помощта на опита ми тук, не въпреки това, което съм научил в България”, споделя проф. Герганов.

Избрал е „Пирогов”, а условията да практикува там били изпълнени до едно. Днес влиза в поредна операция, а още няколко десетки спасени пациенти го чакат на визитация в болничните стаи. Благодарение на него Кирил Тошев в момента чува, говори и ще живее нормално. Преди месеци му поставили смъртоносна диагноза. „Това е тумор, който прораства между нервните клетки, една от най-сложните неврохихургични операции, които могат да се извършват. Даже много лекари въобще не се наемат да ги правят”, обясни Тошев.

Заради познанията си в областта проф. Герганов вече не работи само по доказани практики в неврохирургията, а сам създава такива. Именно заради това, неговият учебник, който засяга сложен дял от неврохихургията, вече е част от световната научна литература. „Това е една оценка от страна на списанието „News of Surgery”, което е водещото научно списание, член на Конгреса на Американската колегия, за моята книга, която вече я възприемат като задължителен за всеки неврохирург учебник”, обяснява още той.

От учебника са продадени повече от 27 хиляди екземпляра. Което показва, че всеки втори неврохихург по света вече го притежава.

Репортер: Даниела Пехливанова