За това се договориха премиерите на двете страни

България и Италия затягат мерките срещу вноса на незаконен боклук. За това се договориха премиерите на двете страни Бойко Борисов и Джузепе Конте, който е на официално посещение в София.

Двете страни започват съвместно разследване как италианският боклук е дошъл у нас.

"И двата народа се чувстват принадлежащи на ЕС. С Борисов говорихме по много теми. Заявихме общата ни воля да работим по въпросите за миграцията. Убедени сме, че всички страни трябва да дадем най-доброто от себе си по тази тема. Продължаваме да работим усилено и за зелена енергия". Това заяви премиерът на Италия Джузепе Конте на съвместно изявление с премиера Бойко Борисов.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

Италианският премиер благодари на премиера Борисов за поканата. 

 

"Друга тема, която е важна и за двамата, е за израстването на Европа. Говорихме и за финансовата рамка. Потвърдих на моя приятел Борисов, че Италия поддържа ангажимента по завършване на процесите "Шенген" и за влизане в еврозоната. Като гледам колко работа е свършило правителството, колко работа е свършил Борисов, България е отправна точка за целия регион. Тя е страна, която осъзнава своите функции в региона. За това обръщаме огромно внимание на всички иницииативи. България е голям съдружник и приятел на Италия, важна ключова фигура", добави италианският премиер.

Борисов: Италия е важен партньор за България в ЕС и съюзник в НАТО

Според него отношенията с България са прекрасни. Той е убеден, че отношенията между двете страни могат да бъдат още по-здрави. 

"Италианските компании биха искали да нарастне тяхното присъствие в България. Искаме да задълбочим тези отношения. Искаме да акцентираме върху обучението, развитието на човешкия капитал и ролята на България като важна линия, която разделя Балканите и Турция. убедени сме, че областта на отбраната също имаме прекрасни отношения", добави Конте. 

"По никакъв начин не трябва да се допускат нелегални превози на отпадъчни вещества. Нашите страни искат да живет в чиста околна среда", заяви още италианският премиер.

 

"В сферата на енергетиката работим много силно. В сферата на отбраната - ползваме италианска техника. В промишлеността сме на все повече проценти ръст. По темата Берлински процес, Италия е водеща държава в него. Това, че на България и Македония бе дадена възможност да са домакини, означава много. Именно за това действаме много активно за Коридор 8, който свързва Черно море и Истанбул", заяви премиерът Бойко Борисов.

Българският министър-председател заяви, че се надява Джузепе Конте да посети римските антични сгради в страната, за да се почувства като у дома си.

ЗАРАДИ КОРОНАВИРУСА: Круизен кораб с 6 000 пътници е блокиран в италианско пристанище

"Мога да кажа само за българите в Китай, министърът е в постоянен контакт. Дори в Китай роботи събират храната на заразените, значи всичко, което се случва там, е много притеснително. Имаме готовност да си приберем гражданите. В различни държави започват да се появяват заразени хора, което значи че тази епидемия ще нарасне много. Трябва сериозно европейско решение, защото никоя държава не е в състояние да се бори сама", така Борисов отговори на въпрос относно опасността за Европа от зараза с коронавирус.

Апелативната прокуратура поема делото за 25-те контейнера с отпадъци от Италия

"Принципът за свободно циркулиране на хора и стоки не значи, че трябва да циркулират нелегално. От гледна точка на околната среда и здравето на хората, Италия е в началото на тази битка. Смята, че това ще доведе до скорошни резултати. Трябва да бъде изкоренен всеки стрък на нелегалност", заяви Джузепе Конте относно вноса на нелегален боклук от Италия у нас.

"Изглежда невъзможно, но след като говорихме днес, стана ясно, че много бързо може да се намери произхода и двете организации. И днес има 100 контейнера на пристанището във Варна. Ако отпадъка отговаря на законите на двете държави - добре. Ако не отговаря - всеки ще си понесе отговорността. Убеден съм, че ще ги смажем", категоричен бе Борисов по темата.

 

 

В четвъртък на пристанище „Варна-Запад” бяха открити още 102 контейнера с отпадъци от Италия. В началото на декември италианските власти заловиха 815 тона боклук, предназначени за България. Отпадъци от Италия бяха намерени и на бургаското пристанище, както и в Плевен. Затова София и Рим ще задълбочат усилията за справяне с нелегалния боклук. Разпоредбата вече е спусната на вътрешните министри. В битката с нелегалните боклуци ще бъдат включени и магистрати.

По-късно премиерът Бойко Борисов показа на премиера на Италия Джузепе Конте един от символите на столицата ни – базиликата „Св. София“. Тя е издигната в сърцето на източния некропол на Сердика в периода края на V - началото на VІ в. и е построена върху останките на няколко по-ранни църкви, като всяка следваща е по-голяма от предишната.

Храмът носи името на Светата "Божия Премъдрост" – едно от проявленията на Божия син. А през XIV в. настоящата столица на страната ни приема също името на базиликата.

Един от акцентите днес в срещата на министър-председателя Бойко Борисов и италианския премиер Джузепе Конте бе именно двустранното сътрудничество в областта на културното наследство, както и обмяната на опит в сферата на археологията.

България и Италия имат много какво да покажат на света – страната ни е на трето място по артефакти в Европа именно след Италия и Гърция.