Броят на починалите вече е над 1 000

Масови уволнения на висши служители в Китай заради епидемията от коронавирус. Високопоставени шефове в здравеопазването губят постовете си. Броят на починалите вече е над 1 000.

Здравното министерство отвори телефонна линия за коронавируса

Заместник-директорът на местния „Червен кръст”, партийният секретар на Здравната комисия в Хубей и шефът ѝ бяха уволнени заради начина, по който са се справили с избухването на епидемията. Властите прогнозират, че пикът на епидемията е близо, след което броят на заразените ще започне да намалява. 

„Имаме предвиждания, базирани на математически модел на изкуствения интелект и на наблюдения в реално време на развитието на епидемията. Предполагаме, че пикът на епидемията ще бъде достигнат в средата на февруари”, каза главният епидемиолог на Китай Зонг Наншан.

Жертвите на коронавируса се увеличават

Само в понеделник в провинция Хубей са починали 103-ма души, с което броят на жертвите достигна 1016 души. Но броят на заразените в национален мащаб е намалял с 20% в сравнение с предишния ден.

„Ние все още сме в много ранен етап на разбирането на вируса, как се предава, източникът му, инкубационният период, клиничните му характеристики. Смятаме, че инкубационният период е от 1 до 14 дни”, заяви говорителят на СЗО Фадела Чаиб.

ТРЪМП ПРЕДСКАЗА: Коронавирусът ще изчезне през април поради горещините

Междувременно полицията в Москва арестува мъж, който имитирал симптоми на коронавирус в метрото, за да си направи шега. На кадри в социалните мрежи се вижда как мъжът пада в средата на претъпкан влак и започва да се тресе в конвулсии, докато хората панически бягат. Шегаджията е задържан по обвинение в хулиганство и може да получи до 5 години затвор.

Българското министерството на здравеопазването открива телефон за въпроси, свързани с коронавируса. Всеки делничен ден от 8.30 до 17 часа лекар-епидемиолог ще отговаря на въпроси.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С КОРОНАВИРУСА ЧЕТЕТЕ ТУК