Невъзможността на ЕС да окаже въздействие в сирийската криза предизвиква "чувство на разочарование", заяви той

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел отправи предупреждение за възможно стълкновение между турските и руските сили в Сирия и призова европейците да се снабдят със средства, за да повлияят за уреждане на конфилкта, предаде БТА.

Ние сме свидетели на стълкновения между сирийския режим и турските сили, без да се брои рискът от това да видим стълкновения между турските и руските сили, подчерта Борел в реч в Европейския парламент, чийто текст бе публикуван днес от неговата пресслужба. Тези напрежения биха могли на свой ред да предизвикат по-широк регионален конфликт, предупреди той. Примирието, договорено между Анкара и Москва, трябва да се спазва, заяви Борел.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши днес да удари силите на сирийския режим навсякъде в случай на нови нападения срещу турските сили и обвини Русия, че участва в "избиване" на цивилни в Северозападна Сирия.
Борел се очаква да присъства тази вечер в заседание на министрите на отбраната от НАТО в централата на Алианса в Брюксел.

Приключиха преговорите между Путин и Ердоган (ВИДЕО+СНИМКИ)

Невъзможността на ЕС да окаже въздействие в сирийската криза предизвиква "чувство на разочарование", тъй като "ЕС е безсилен", заяви Борел пред евродепутатите.
Няма значение това, което казваме - "те трябва да се спрат, те трябва, те трябва, трябва, трябва, трябва". Да, но с какъв лост, с каква сила, с какъв капацитет можем да въздействаме върху актьорите?, каза той.

Путин: Знам кой стои зад атаките с дронове срещу руска база в Сирия

Прекарахме много години в това да казваме, че няма военно решение на конфликта в Сирия и в крайна сметка имаше военно решение. Има, от кого? От тези, които са способни да използват военна сила, каза Борел със съжаление.

Европа не е в тази ситуация. Следователно ще продължим да призоваваме всеки да спре атаките срещу цивилното население, да спре да пречи на хуманитарния достъп. /.../ Но ние всички знаем, че става дума за принципна декларация, която не е подкрепена от принудителна сила, за да бъде превърната в реалност, посочи Борел.

Ако наистина искаме да бъдем геополитически фактор, трябва да действаме и да имаме средствата да го направим. В противен случай ще продължим да свикваме парламентарни сесии като тази, за да продължим да казваме "трябва, трябва, трябва", заяви Борел