От чиста, бистра и прекрасна на вкус, водата се превръща в промишлена

Докато някъде са принудени да пестят всяка капка питейна вода, другаде изливат хиляди кубици в реката. Това твърдят очевидци, пожелали да не останат анонимни. От чиста, бистра и прекрасна на вкус, водата се превръща в промишлена.

Силна струя тече в коритото на река от часове. "С приложение за телефон ще засечем за колко време от загубите ще напълним 40-литров бидон ще изчислим какви са загубите за час. За 20 сек. напълнихме 40-литров бидон с питейна вода, а за час загубите са 7 200 литра. С този дебит се губи годна за пиене питейна вода", каза Рангелов.

Тази вода наистина отговаря на най-високите стандарти за качество и тръгва към абонатите  от резервоар, който се намира на територията на охраняема вододайна зона с ограничен достъп. "Питейният резервоар е вана от бетон, преливаше през прага на вратата, когато се напълни. Няма система, която да спре автоматиката, която пълни резервоара. Водата извираше през бетона и преливаше в ливадите, откакто имам водопадаване от село Лесново", казаха още очевидците.

Абонати не плащат водата си, твърдят, че не получават фактура

Излишната вода тече, а се променя само силата на струята, взависимост от моментното потребление на Нови Хан. "Подаването става посредством помпа, която няма автоматика. В 90% от случаите препълва резервоара и излишната питейна вода е отведена в коритото на водата. С водомер ВиК отчита, че към Нови Хан са подали 500 кубика, но не са употребени. Загубите ги плащаме ние", заявиха хората.

Излишната вода преливала и излизала под вратата. Тръгваме по следите ѝ и стигаме до отвора на тръба, от която кубиците се изливат на воля, вместо да стигат до нуждаещите се. Релефът на мястото позволява за кратко време да се напълнят големи бидони.

"ПЪЛЕН АБСУРД": Как се охраняват кубове с токсични отпадъци?

Друг вариант за полезна консумация е да се обособи зона за регламентирано къмпингуващи покрай бреговете на новоханската река заради изобилието от вода. От ВиК-София област признават, че има загуби и са готови да намерят решение за спиране на произволния теч на питейна вода в река.

"Резервоарът да командва помпата, която тласка вода за това населено място, за да може, когато резервоарът е пълен да се затваря и да изключва помпата. Имаме такава практика в софийска област, за да пестим вода. Поемам ангажимент този проблем да бъде решен", каза управителят на ВиК-София област Никола Нитов.

От община Елин Пелин обмислят крайно решение за разтрогване на отношенията с доставчика. "ВиК-Елин Пелин обявява 80% загуби на водата, която трябва да стигне до гражданите, а те я плащат. Загубите са огромни и пуснах предложение до Общинския съвет за напускане на ВиК асоциацията, която би трябвало да стопанисва ВиК мрежата в Елин Пелин", каза още кметът на община Елин Пелин доц. Ивайло Симеонов.