Спасители използваха лодки за придвижване по улиците

Проливни дъждове предизвикаха наводнения в индонезийската столица Джакарта и парализираха големи части от града. Спасители използваха лодки за придвижване по улиците, превърнали се в тъмнокафяви потоци, за да отведат хората на безопасно място, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

Метеорологичната служба на Индонезия свърза пороите с тропическите циклони, които донесоха лошо време в южните райони на архипелага. Има предупреждение за високи вълни в моретата южно от остров Ява.

ПОТОП В ИНДОНЕЗИЯ: 26 души загинаха при наводнение в новогодишната нощ (ВИДЕО+СНИМКИ)

Губернаторът на Джакарта Аниес Басведан каза, че близо 200 квартала са засегнати от наводненията.

"Концентрираме се върху ограничаване на щетите. Готови сме с ресурси, които могат да бъдат задействани", каза той пред журналисти и добави, че към болниците са създадени евакуационни постове.

Хиляди хора евакуирани в Индонезия заради наводнения

В разположената на ниска надморска височина Джакарта и в околностите й живеят повече от 30 милиона души и градът е изключително уязвим за наводнения. В началото на годината той бе засегнат от най-проливните дъждове, откакто се води статистика. Валежите предизвикаха наводнения, отнели живота на повече от 60 души и принудили близо 175 000 души да напуснат домовете си.