Това заяви изследовател от Института по астрономия РАН

Руската академия на науките ще изпрати жалба до ООН за сателитната система Илона Мъск Starlink, тъй като системата от хиляди спътници ще пречи на работата на астрономите, заяви изследовател от Института по астрономия РАН, астрофизикът Николай Самус, цитиран от руското издание „Взгляд“.

Приятелката на Илон Мъск кара тежка бременност (СНИМКИ)

„Сега подготвяме писмо от Руската академия на науките и утре ще обсъдим този въпрос с вицепрезидента на Руската академия на науките (Юрий) Балега и такова писмо ще дойде от нас“, заяви той.

Илън Мъск записа свой сингъл

Ученият отбеляза, че заради следите от отраженията от слънцето, оставени от спътниците на Starlink, ще бъдат повредени 30-40% от астрономическите снимки.

Самус заяви, че идеята е подкрепена и от колеги от Европейското астрономическо общество. На заседание на това сдружение членовете му се обърнаха към националните структури с искане за ограничаване на разполагането на големи сателитни системи. Плановете на руските учени, в частност, бяха подкрепени от португалски учени.

Илон Мъск забогатя с 2,3 милиарда долара за час

Вестникът припомня, че е писал за проблемите с космическия боклук, който заобикаля планетата. На ниска околоземна орбита той е най-много – там са съсредоточени 66% от всички действащи спътници (1400). Този брой ще се увеличи в пъти заради Илон Мъск и неговия проект Starlink, в рамките на който се планира да се изстрелят близо 12 хиляди нови спътници.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си