Вече има над 118 000 случая на заболели от COVID-19 в 114 страни

Световната здравна организация обяви разпространението на коронавируса за пандемия.

Според организацията разпространението на Covid-19 по целия свят е достигнало етапа, в който може да бъде обявен за пандемия.

 

На редовен брифинг генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейес обяви, че вече има повече от 118 000 случая в 114 страни, а 4 291 души са загубили живота си.

"Пандемия не е дума, която може да се използва небрежно. Ако бъде злоупотребено с нея, може да предизвика паника и страх, което води до ненужни страдания и смърт", заяви той.

"Описването на ситуацията като пандемия не променя оценката на СЗО за заплахата от този коронавирус. Няма да се променят и мерките, които СЗО взима в борба срещу вируса", добави Гебрейес.

ИЗВЪНРЕДНО: Първа жертва на коронавируса у нас (ВИДЕО)

Продължава разпространението на коронавируса по света. Десетки страни съобщават както за новозаразени, така и за все повече починали. Не закъсняха и крайните мерки - Словения и Австрия затвориха границите си с Италия. Бяха спрени и фериботите към Хърватия. Така държавата, която е втората най-засегната в света от COVID-19, може да се окаже в изолация.

Броят на заразените на Апенините вече премина 10 000. В същото време Албания и Белгия обявиха за първи смъртни случаи.

Голям отзвук предизвика изказване на канцлерът Ангела Меркел, че вероятно повече от половината хора в Германия ще се заразят от коронавирус.

Меркел: COVID-19 може да порази 58 млн. германци

Стотици италианци се редят на големи опашки за храна. Такъв е живота в района на заразата, където много хора не излизат от дома си като форма на самозащита.

Информационните агенции разпространиха тези кадри с абсолютно празните Испански стълби в Рим, където обикновено има тълпи от туристи; пустият площад „Сан Марко” във Венеция, обичайно пълен с хора, както и празният Канале Гранде в града, където обичайно се разминават десетки гондоли и вапорети; изцяло празният влак от Верона за Рим, както и пустата Галерия Умберто в Милано, в която има десетки луксозни магазини и обичайно е пълна с хиляди клиенти от цял свят.

Тази обстановка е истинска катастрофа за местния бизнес, като някои заведения не работят, а други са отворени, но нямат клиенти. „Очевидно е, че хората са все по-уплашени и по-уплашени. Буквално не смеят да приближат тезгяха, заради всичко което се говори по телевизията”, заяви Никола Датило - собственик на магазин в Милано.

Като предпазна мярка съседните на Италия държави въведоха редица ограничения. „Синът ми си идва с последния ферибот. Каза, че ги тестват за болести. На групи по 12 минават проверка”, каза Саня Николич, жителка на Сплит.

ИЗВЪНРЕДНО: Цяла Италия под карантина

На този фон голям отзвук предизвика изказване на германския канцлер Ангела Меркел, която прогнозира, че повече от половината германци може да се заразят с коронавирус. „Вирусът се разпространява. Населението няма имунитет и все още няма установено лечение. Между 60 и 70% от хората ще се заразят, ако ситуацията остане такава", заяви тя.

Премиерът на Чехия Андрей Бабиш критикува Меркел. Според него такива изказвания могат да доведат до масова паника. Все пак Меркел уточни, че Германия към момента не смята че са необходими драстични мерки. Страната не предвижда затваряне на границите.

Заразата промени дори официалния протокол на лидерите. Френския президент Еманюел Макрон беше видян да се покланя на испанския крал Фелипе Шести при срещата им в Париж. Това не е уважение към монарха, а резултат от забраната за ръкостискания. Съпругите на двамата лидери също си размениха само въздушни целувки.

Освен в Европа, заразата се разпространява и в Съединените щати. Повече от 30 щата отчитат поне един случай. Най-драстични мерки бяха взети в градчето Ню Рошел недалеч от Ню Йорк. Националната гвардия беше изпратена да отцепи район около града, където има необичайно много случаи на коронавирус.

 „Ню Рошел е проблем. Имаме огнище на заразата. В целия Ню Йорк сити има 36 болни, а в това градче са 108. Нуждаем се от специална стратегия тук. Районът са най-много случаи ще бъде отцепен в радиус километър и половина. От 12-ти до 25 март”, каза Андрю Коумо, губернатор на щат Ню Йорк.

В същото време, в града от който започна всичко - Ухан в китайската провинция Хубей, животът започна да се връща към нормалния си ритъм. Супермаркетите и аптеките бяха отворени. Завърна се и трафика по булевардите. Броят на заразените спада и властите вярват, че са преборили заразата.

Първи случаи на смърт от коронавирус в Германия

КОРОНАВИРУС И В БЪЛГАРИЯ: Изследват съмнителни случаи в цялата страна (ОБЗОР)