Предложението е внесено в сряда в последния момент, заяви председателят на АИКБ

"Предложението за служебния авансов данък е едно от най-неудачните. То е в обратна посока. Във всички държави правителствата вливат ликвидност в икономиката. Това предложение е точно обратното - икономиката да кредитира държавата. Тоест данъците върху печалбата трябва да се внасят авансово. Компаниите знаят каква е приблизителната печалба и авансово правят такива вноски. След това, ако има разлика, тя се доплаща". Това заяви в предаването "Плюс-Минус. Коментарът след новините" председателят на АИКБ Васил Велев.

АИКБ подкрепя мерките за извънредното положение у нас

"Сега се въвежда нов ред. На база 2018 г. се определя авансовата вноска и тя е задължителна. Компаниите нямат право да я стопират, дори и да виждат, че отиват на загуба. 50% от печалбата през 2018 г., първият данък се внася авансово", обясни той.

Бизнесът на спешна среща при президента (ВИДЕО)

"Ние помислихме, че е грешка, но е описано толкова подробно, че няма как да е това. Видяхме го през нощта. Отдаваме го на това, че е извънредно законодателство. Съдържа се в предложението на група народни представители от бюджетната комисия. То е внесено вчера в последния момент. Има и редица добри предложения", добави Велев.

ПЪРВИ ИЗВОДИ НА РАБОТОДАТЕЛИТЕ: Как се работи в условия на коронавирус?

"При задължителните авансови вноски върху несъществуваща печалба, предприятие, което е на загуба, трябва да плати за първото полугодие данъка си, изчислен на база 2018 г. Ако не го плати, дължи 10% лихва. В цял свят се постъпва точно обратното", каза още той.

Целия разговор с Васил Велев гледайте във видеото.