Япония обаче не може да проведе игрите за втори път

За първи път в 124-годишната история на модерните олимпийски игри те бяха отменени, без светът да е във война. Япония не искаше да се отказва, защото е инвестирала 12 милиарда долара.  След като Канада, Австралия и Съединените щати обаче обявиха, че се страхуват за здравето на спортистите си, беше взето решение Олимпиадата да се отложи за следващото лято.

МОК: Олимпийските игри в Токио се отлагат

Това не е първият път, в който Япония не може да проведе игри. През 1940-та  лятната и зимната олимпиади е трябвало да се проведат в Токио, но заради Втората световна война са били отменени.

„В телефонния ми разговор с Шиндзо Абе дискутирахме пандемията и заплахата за живота на хората. Бяхме разтревожени за разрастването на болестта. Заради предупрежденията на Световната здравна организация ние не можехме да вземем друго решение, освен да отложим Олимпийските игри”, каза президентът на МОК Томас Бах.

Япония поиска отлагане на Олимпийските игри

Това е безпрецедентна ситуация, защото Олимпийски игри не са били отлагани никога в човешката история. Това е най-комплексното събитие – с 11 000 спортисти от 206 държави.

„Благодарни сме на японския народ, който направи всичко възможно тези игри да се проведат. Домакините ще запазят огъня тук до началото на игрите следващата година. Това е доказателство, че олимпийският дух ще е с тях до следващото лято, когато съм убеден, че ще направят едни уникални игри”, допълни Бах. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП