Това съобщи лидерът на партията Корнелия Нинова в предаването "Плюс-Минус. Коментарът след новините"

БСП дават на Конституционния съд текстове от Закона за извънредното положение. Това заяви в ефира на "Плюс-Минус. Коментарът след новините" лидерът на БСП Корнелия Нинова.

БСП ще поискат Конституционния съд да разтълкува проследяването на телефоните на поставените под карантина хора чрез клетките на мобилните оператори. Текстовете предизвикаха сериозни дебати при приемането им миналия петък.

"Затварянето на парламента е отмяна на парламентарната република. Това означава безконтролна власт на правителството, замитане на следи и безконтролно харчене на пари. Това е едната стрната на нашата позиция. Втората е, че дори в момента трябва да работим, защото се налагат спешни промени в закони, които касаят ежедневни проблеми", каза още лидерката на БСП.

 Караянчева: За 24 часа мога да свикам парламента

"500 млн. за банката за развитие без актуализация на бюджета, също и 500 млн. за здравеопазването, МВР и отбраната, които са крайно необходими на хората от първа линия. Продължаващо преразпределение на средствата от европейски програми без дебат в парламента, за да знаем кое къде отива, какви са приоритетите на правителството в този момент. Нищо от това не се случва там, където му е мястото - в парламента. Става въпрос за парламентарна република. Премиерът Борисов 10 години гази тези принципи, че тези въпроси трябва да се решават в парламента, а не с постановления на Министерски съвет. Ние сме разумни хора и бихме подкрепили 500-те милиона за лекари и полицаи, но не така, не се прави така", каза още тя.

Народното събрание спря работа: Заплаха за парламентаризма или отговорно поведение?

"Ако нашето отсъствие би затворило парламента, никога не бихме го направили. В каквато и да е ситуация, опозицията има това средство - да напуска, да се връща. Правили са го и други политически сили, но това не спря работата на парламента. Това е извънредна мярка, да свикваш парламента. Дори и по време на войни парламентът в България не е спирал да функционира. Всеки има притеснения, но този организационен проблем може да бъде решен много лесно. Толкова големи зали има в България, можем да идем да работим в други зали, на разстояние един от друг, с необходимата дезинфекция", смята Нинова.

Нинова сподели, че членове на туристически и болнични организации са й сигнализирали за спешни промени в закони, защото са пред фалит.

Депутатите решиха: Парламентът минава на извънреден режим

"Още днес започнахме срещи с различни браншови организации заради проблемите, които възникват. Чуваме предложенията им и ще изготвим един цял пакет от необходими промени и ще го внесем като комплекс от мерки. Не просто на парче да свикваме заседание на парламента за една или друга поправка. Трябва да видим комплексно проблема. Ние сме сериозни хора и не смятаме сега да си играем на политиканство", заяви тя.

 

Според лидерът на БСП един от начините за борба със спекулата е наличието на стоки на пазара. Тя смята, че начинът това да се случи е като се интерминира пазарът със стоки от държавния резерв. За това от БСП са поискали отварянето му - за да се въздейства на спекулата и да се отговори на спешните нужди в началото на кризата. Тя смята, че в бъдеще ще има спекула и върху хранителните стоки и стоките от първа необходимост.

Целия разговор с лидера на БСП Корнелия Нинова гледайте във видеото.