Според премиера основният проблем е хубавото време през уикенда, което примамва хората

"Хората вече са много дисциплинирани. Проблемът е, когато в събота и неделя времето е хубаво. Крият се от някого и искат да излизат навън. Затова мерките си важат, дано не се налага повече да ги затягаме. Ние не играем на криеница. Този, който победи и надхитри, после може да зарази близките си. Това не е игра с управляващите и полицията. Ако искаме затегнат контрол, КПП-тата трябва да изглеждат така, но ние не искаме. Ние работим за това, хората да ходят на работа, да изкарват пари. Всички връзки, които имам, съм ги впрегнал в тази посока", заяви премиерът Бойко Борисов.

Вътрешният министър Младен Маринов обясни, че глобите на нарушителите ще се събират по досегашния установен ред.

В понеделник министър-председателят се срещна с валията на Одрин Екрем Джаналп на ГКПП "Капитан Андреево", който увери премиерът, че тировете ще преминават през границата. През последните няколко дни родните превозвачи са срещнали леки проблеми с преминаването, но  Джаналп увери, че те вече са разрешени. 

Монтираха термокамери на "Капитан Андреево", опашката се стопи

Изтеглят тировете от границата с Турция на новия буферен паркинг

"Видяхте тонове боклук. Ще трябва да помолите тираджиите да не хвърлят, няма да им чистим. Благодаря и на тези, които почистиха. Има ясни инструкции към шофьорите къде да си оставят боклуците, след тях и дезинфекзираме", заяви Борисов.

"Зеленият коридор за камионите трябва да стои отворен. Мислим и за европейските, но да помислим първо за българските тираджии", категоричен бе премиерът.

„Отношения между България и Турция са скъпи и приятелски. Приятелството между Вас и г-н Ердоган, нашият президент, рефлектира върху всички наши връзки“, заяви валията на Одрин Екрем Джаналп пред премиера Борисов. Джаналп също отчете важността на „Капитан Андреево“ и го определи като втория най-голям граничен пункт в света. „Благодарение на връзките помежду ни ние много добре се справяме с този пункт, а затова, че работим на 24-часова смяна, приключихме с опашките от тировете“, подчерта валията на Одрин.

Ивайло Иванов: Съставени са над 300 акта за струпване на групи хора на обществени места

По време на инспекцията на премиера Борисов стана ясно, че буферният паркинг за тирове на бившето военно летище „Узунджово“ функционира добре. Министър-председателят Борисов отбеляза, че държавата активно работи, за да може камионите на „Капитан Андреево“ да минават бързо, шофьорите да не чакат и да свършат работата си. Представители на превозвачите благодариха на премиера, че за пореден път след намесата му, проблемите са разрешени.

"Дойдох, за да може превозвачите да са спокойни. Да са уверени, че преминаването е сигурно. Дай боже тази пандемия да мине скоро", пожела си Борисов.

"Аз отговорям за българските камиони. Има вариант стоките от Европа да се претоварват на български камиони и да преминават. Питали са специално президента Ердоган, за да дойдат тук. Тази практика работи вече", каза още премиерът.

Същевременно от днес заработи системата за дезинфекция на камиони, влизащи във временния паркинг на бившето летище Узунджово. Областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова е коментирала пред пресцентъра на администрацията, че това е още една превантивна мярка в условията на извънредно положение, предаде БТА.

Репортер: Димитър Иванов