Редица държави с нови мерки срещу коронавируса

В следващите дни светът ще премине психологическата граница от 1 милион заразени с коронавирус. 

В Италия смъртните случаи от коронавируса са се увеличили от вчера до днес с 812. Така отново се прекъсва тенденцията на спад през последните два дни. В петък страната регистрира най-тъжната равносметка – 919 починали за едно денонощие, като в събота и неделя броят им намаляваше. Все пак има и известна надежда за овладяване на кризата: новите заразени са 4050, което е най-ниският брой от 17 март насам.

В Съединените щати обявиха удължаване на извънредните мерки. Социалната изолация в Америка ще бъде до 30 април. С призив служителите да работят от дома, както и забрана на събирания на повече от 10 души на едно място. 

Още един месец социална изолация в САЩ

„Готов съм да направя всичко необходимо, първо, за да спасим много животи и второ, за да върнем отново нашата икономика силна, каквато беше преди. Моделите ни показват, че пикът на смъртните случаи ще бъде след две седмици”, посочи Доналд Тръмп.

Досегашният срок на ограниченията изтичаше днес, а доскоро Тръмп твърдеше, че ограниченията ще отпаднат до 12-ти април. Реалността в Съединените щати е друга - заразените стават все повече, както и починалите.

Москва под строга карантина (ВИДЕО)

Москва остана необичайно тиха днес, когато влезе в сила строга карантина. На жителите на 12-милионния град са наложени строги ограничения заради COVID-19. Московчани нямат право да излизат от домовете си, освен за да потърсят медицинска помощ. Възможно е купуването на храна, но само от най-близкия до дома магазин. Редица региони в Руската федерация съобщиха, че ще последват този пример. Владимир Путин се въздържа засега да наложи такъв режим. Той обаче обяви за неработни дните от 28 март до 5 април и прикани хората в Русия да си останат вкъщи.

Гърция удължи мерките до 11 април

Заради разпространението на коронавируса, Гърция обяви нови данъчни облекчения и икономическа помощ за хиляди предприятия и работници. Очаква се икономиката на южната ни съседка да се свие с 3% през 2020 г. заради епидемията. Мерките включват еднократно обезщетение за 81 % от работещите в частния сектор, чиято работа е временно спряна и плащането на техните осигурителни вноски за 45 дни.

КРАЖБА ПО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЯ: Ръст на битовата престъпност в Испания

С минута мълчание в Мадрид почетоха паметта на починалите от коронавируса. Властите в Испания виждат нотка на оптимизъм в последните данни за епидемията. Броят на новите потвърдени случаи на заразени е най-ниският от седмица насам.

„От 25-ти март наблюдаваме промяна в тенденцията на средния ръст при новите дневни случаи. От влизането в сила на мерките за социална изолация ръстът е намалял от 20% на 12 %”, каза зам.-шефът на Спешната помощ Мария Хосе Сиера.

Испания е втора в света по брой жертви на причиняваното от коронавируса заболяване. Най-силно засегнатите райони са Мадрид, Каталуния и Страната на Баските.

Принц Чарлз се е възстановил от коронавируса (ВИДЕО)

В Израел, премиерът Бенямин Нетаняху се е самоизолирал днес, след като парламентарен сътрудник е дал положителна проба за COVID-19. Самият Нетаняху ще бъде подложен на тест за коронавирус утре.

Принц Чарлз е излязъл от самоизолацията, която си наложи, след като даде положителен тест за коронавируса. Той се чувства добре и ще поднови срещите си.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП