За мерките срещу коронавируса и носенето на предпазни маски

„Категоричен съм, че държавата взима абсолютно правилни мерки. Точно това е и причината в България да има такава ниска заболеваемост. Правителството и Националният оперативен щаб предприеха точни и навременни действия. Няма друг начин да се ограничи такъв вирус. Хората не разбират какво нещо е той. Човек с медицинско образование може да си даде по-реална сметка за опасността и рисковете“. Това заяви практикуващият лекар и здравен мениджър д-р Георги Максимов в ефира на предаването „Плюс-минус. Коментарът след новините“.

Девета жертва с коронавирус у нас (ВИДЕО)

Според него носенето на предпазни маски е една от най-важните мерки, които биха довели до края на положението, в което се намираме. „Най-важното, което трябва да запомнят хората, е, че инфекцията не се предава по въздуха или вятъра, а по въздушно-капков път, което е нещо съвсем различно. Предава се от пръските на хората. Дори и обикновените хирургически маски и текстилните такива имат добра предпазна функция. Много от пръските остават по вътрешната част на маската и по този начин се убива струята, която изхвърляме говорейки“, каза д-р Максимов.

„Единственият начин да се справим е ненасилствено прилагане на законите. Гражданите сами трябва да си дадат сметка за опасността. Най-важната мярка е гражданското самосъзнание“, казва още той.

422 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас

Според д-р Стойчо Кацаров предприетите мерки у нас не съответстват на епидемиологичната картина. "От гледна точка на изнесените данни настоящите мерки са необосновани. Те не съответстват дори на епидемия. Според закона и науката, за да има такава, е необходимо да имаме 200 заразени души на 10 000. Към този момент ние имаме около 400 на 7 милиона население", каза той.

МС предлага извънредното положение да продължи до 13 май

"Не казвам, че мерките трябва да паднат и никой не може да го твърди, защото нямаме пълната информация. Това са тежки мерки с тежки последици за милиони хора и е нужна по-добра обосновка за тях", каза още д-р Кацаров.

Целия разговор гледайте във видеото

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП