Георги Заяков обясни, че за сега няма изглед мерките в страната да бъдат смекчени

"Няма зелена светлина. При вчерашното изказване на Меркел, тя каза, че ще бъде много лош канцлер, а правителството й - много лошо правителство, ако изобщо се ангажира с дата. На 14 април Меркел ще се събере с министър-председателите на останалите провинции в Германия. На тази среща ще се обсъждат мерки. За сега само една провинция говори за смекчаване на мерките, но към момента няма изглед те да бъдат смекчени. В момента се събират и данни какъв е техният ефект", обясни в ефира на "Плюс-Минус. Коментарът след новините" икономистът Георги Заяков.

Меркел: ЕС е изправен пред „най-голямото изпитание“

"Късмет е нещо, което досега не се споменава като коментар в българските медии. Германия извади късмет два пъти. Първият случай на коронавирус е от една фирма в Бавария, където имаха контакт с бизнесдама от Китай. Тя се тества за коронавирус и е с позитивен тест, едва след като се прибира в Китай. Но за разлика от една туристка, тя има контактите на хората, с които се е срещала, обажда им се. След това здравните власти могат да реагират и да ги изолират. Тя е първият нулев пациент. След нея има друг, който разпространява болестта в другите провинции", разкри той.

БОРБАТА С COVID-19: Разказ от първо лице на български анастезиолог в Германия

"Вторият късмет на Германия беше, че първата голяма група от болни са скиори. Хора, които например са били в Тирол. Там нулевият пациент се води един барман, но това е огнище, което се простира в цяла Европа. Хората от това първо огнище са млади хора, в сравнително добра спортна форма, които общуват с други млади хора. Няма го това голямо семейство, при което живееш с баба си и дядо си, както е в Италия. Забави се моментът болестта да се прехвърли на възрастните хора", заяви Заяков.

Защо в отделните държави процентът на починалите от COVID-19 е толкова различен?

Той обясни, че от седмица-две обаче, болестта се е прехвърли в болниците и в старческите домове. От това смъртността в Германия се е увеличила двойно - от 0,4 на 1,6, като се очаква допълнително да се покачи,тъй като заразата продължава да се разпространява сред възрастните.

"Икономическите мерки са изключително амбициозни и не кореспондират с консервативния фискален стил на германското управление от последните години. Държавата обещава 1 100 000 000 евро в подкрепа за икономиката. Само САЩ имат 2 трилиона и отгоре. Една от важните мерки, която Германия се опитва да заеме, е т.нар. 60/40. В Германия това се прилага по много по-смислен и ефективен начин. Тук не сте задължен като фирма да плащате 40% от заплатата на служителите, напротив. Спокойно може да се определи колко те ще работят. Ако вие плащате 50%, тогава държавата плаща 60% от останалите 50. Тоест служителят получава 80% от нетната си заплата. Така всички фирми могат да си участват в програмата.  Ако една фирма не може да си позволи да плаща каквото и да е, служителят работи 0 часа и получава 60% от заплатата си от държавата", обясни Заяков и добави, че в Германия се предлага и мигновена помощ за хората, които се самоосигуряват, предлагат се и безлихвени кредити.